Sarokház - Tnikita
2005.10.06. 23:59
Nem tudom kinek mennyire ismerős a süti, aminek a receptjét most leírom, de én ezt anyukámék házassági évfordulójára szereztem meg és sütöttem meg. Imádták. Ez a sarokház. Ha valaki másképp ismeri a receptet, kérem írja le. Köszi. :)
Sarokház
Egyszerű piskóta: 6 db tojás 15 dkg liszt 17,5 dkg cukor 2,5 dkg kakaó só, pici margarin
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A liszthez hozzákeverjük a kakaót és a habbal váltakozva kanalanként a sárgájához keverjük. Nagyon óvatosan, lyukas fakanállal összedolgozzuk, hogy a hab össze ne eseen. Egy tepsit vagy kerek sütőformát margarinnal kikenünk, meglisztezzük - az oldalát nem, csak az alját! - beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig kinyitni nem szabad, mert a tészta összeesik. Egyszerűen ellenőrizhető, hogy megsült-e a tészta, meg kell paskolni picit a tetejét, és ha vizes szivacsra emlékeztet, akkor még sütni kell tovább. Ha nem, akkor jó a tészta. Egy kicsit mindenképpen össze fog esni, de ez nem jelentős. Ha kész, még 5-8 percig a sütőben tartjuk, az ajtaját kitámasztva, hogy a gőz lassan távozzon el és a tészta ne essen össze. Néhány percig még a formában pihentetjük, majd kiborítjuk és ha kihűlt, megtöltjük.
Töltelék: - Párizsi krém - 20 dkg cukor 10 dkg kakaó 1,75 dl tejszín (az eredeti receptben ezt a mennyiséget a következőképpen írta nekem a hölgy: 1, 7,5 dl tejszín - ebből lett nekem az 1,75 de az is lehet, hogy az 1-es elírás és 7,5 dl tejszín kell hozzá - én 1,75 dl tejszínnel csináltam) 25 dkg Rama sütőmargarin
A tejszínt a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besűrítjük. Ezután hozzákeverjük a margarin egyharmadát és lassú keverés mellett kihűtjük. A maradék kétharmad rész margarint kihabosítjuk, majd a lehűtött kakaós tejszínt hozzákeverjük és tovább habosítjuk.
Miután megtöltöttük a tésztát a krémmel (ha sima tepsiben sütöttük) háromszög formájúra vágjuk (tortaformában ez egyszerűbb) és teljesen befedjük tejszínhabbal. Lehet dobozossal is, de lehet növényi tejszínből készült tejszínhabbal is. (azt mondják ez jobban megtartja a hab állagot)
Jó étvágyat hozzá! :)
|