Mézes birsalagút - Vajaiildi
2005.10.14. 23:43
Mézes birsalagút
A töltelékhez: 2 nagyobb birsalma
fél citrom leve
1 dl édes fehér bor
3 evőkanál méz
2 szem szegfűszeg
fél rúd fahéj
7 lap zselatin
a piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 csapott evőkanál kakaó
1 evőkanál olaj
a krémhez:
20 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
a tetejére
10 dkg étcsoki
A birsalmát alaposan megmossuk,meghámozzuk,negyedekbe vágjuk,magházát kiszedjük.A vízzel,mézzel borral és fűszerekkel felforraljuk,és kislángon 5 percig főzzük..Hűlni hagyjuk,lecsepegtetjük,és kis kockákra vágjuk.
A piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük,a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A lisztet a kakaóval összekeverjük.A kétféle tojásos masszát összekeverjük,óvatosan beleforgatjuk a lisztes kakaót és az olajat.Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk,és közepes lánggal(180 C0) megsütjük.
A krémhez a gesztenye masszát,a cukrot és a vajat habosra keverjük.
Megvárjuk míg a piskóta kihül majd egy őzgerinc forma széles és hosszú csíkot a süti széléből levágunk (ez lesz a süti talpa),a többit a krém 2/3-ával megkenünk ,és óvatosan a kibélelt őzgerincformába csúsztatunk.Megtöltjük a lecsepegtette gyümölccsel.
A zselatin lapokat egyesével a gyümölcs leszűrt levébe rakjuk,addig melegítjük amíg felolvadnak. Utána a birsalmára merjük,és a félretett piskótát vékonyan megkenjük krémmel,és beborítjuk vele a formát krémmel lefelé.
Hűtöben egy fél napig dermesztjük.(3 óra is elég)
Ezután kiborítjuk,a papírt vagy fóliát lehúzzuk róla,a maradék krémmel megkenjük olvasztott csokival beborítjuk,apróra vágott dióval díszítjük.
A gesztenyekrém nem csak ízesít hanem szigetel is hogy a gyümölcs leve ne áztassa el a piskótát!
Megcsinálni nem ilyen bonyolult,nagyon hamar kész van,és nagyon finom!Most úgyis birsalma szezon van!
|