Süti-Csokis sütemény kókusszal - Batka
2005.10.16. 23:28
Csokis sütemény kókusszal
Hozzávalók a tésztához (a kikeverés sorrendjében):
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 4 evőkanál holland kakaó
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg reszelt étcsoki
- min. 2,5 dl tej
- 5 tojás kemény habbá vert fehérje
A vajat és cukrot külön kihabosítjuk, a többi alkotóelemet ebben a sorrendben a masszához keverjük. Zsírpapírral bélelt tepsiben célszerű sütni, 200 fokon kb. 25-25 perc alatt kész (tűpróba, ne száradjon ki).
Rátét: 4 dl habtejszín 15 dkg reszelt étcsoki A csokit a tejszínben megolvasztjuk, éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap habbá verjük, a csokis-kókuszos tésztára kenjük, a tetejét kb. 5 dkg kókuszreszelékkel megszórjuk. Az eredeti recept rombusz alakú szeleteket ír, és hogy hullámokat rajzoljunk a csokis habból. Ha a csokis tejszínt nem sikerül kemény habbá verni, a tésztát és krémet somlói galuska-szerűen, kelyhekben is tálalhatjuk. Vagy tejszín helyett Hulalával is készíthetjük, abba csak bele szoktam keverni a csokireszeléket, és felverem, ezt a sütés napján is el lehet készíteni. Ez az adag egy nagy gáztepsit tölt meg, a süti masszív, laktató, és a narancshéj miatt nem egyszerűen csokis-kókuszos ízű, de mivel annyira nem kirívóan szokatlan, a családtagjaim közül a konzervatívabbak is szeretik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a recept az egyik Rama süteményeskönyvből származik, amelyet az anyukám egy pontgyűjtő akcióban szerzett, de esküszöm, én soha nem használok Ramát! :)
|