Tészták: különlegesek, gyorsak - Kartika
2005.10.17. 01:07
Kartika receptjei
Tésztás kaják: (különlegesek, gyorsak)
tésztát sok változatban megcsináltam már, aki szereti a tenger gyülmölcseit az szeretni fogja.(családom imádja) Lehet füstölt lazaccal, lehet kagylóval, rákkal, tenger gyümölcseivel keverve. (ezeket a tescoban veszem mirelitten, a füstölt lazac Benta Alaska Seelachs fehér műa. tálcán olajban 10dkg a halas részen van)
Spagetti füstölt lazaccal, édesköménnyel:
50 dkg spagetti tészta
2 fej édeskömény
30 dkg füstölt lazac (mivel ez nagyon drága lenne, egy tengergyümölcsöt veszek és egy fent emlitett lazacot)
3 duci fokhagymagerezd (izlés szerint)
4 evőkanál olivaolaj
só, frissen örölt fekete bors (izlés szerint)
1 dl száraz fehérbor (picit lehet több)
3 dl tejszin (ez egy zacskós tejszin mennyiség)
2 marék korianderzöld
1-2 citrom (2-3 karika dísznek)
Én a tenger gyümölcseit sós-citromos vizben megfőzöm, de a rózsaszin kerek haldarabok nélkül (az puha, szétfő)
Spagettit sós vizben megfőzöm közben készül a mártás.
Édesköményről a szélső héjat levesze, felvágom fékony csikokra, zöldjét disznek teszem.
Fokhagymát pépesre zúzom
Olivaolajat megmelegítem, bele a fokhagyma, édeskömény megsózom ici picit párolom, felengedem a borral puhára párolom 6-8 perc, ne legyen pépes, ropogos maradjon. Felengedem a tejszinnel és darálok rá friss fekete borsot. Felforralom, épp csak rottyan egyet. (ha híg lenne nagyon akkor 1 kanál étkezési keményítővel sűrítem, de nem lehet sűrű, csak szósz szerű)
Hozzákeverem a csikokra vágott lazacot, vagy a megfött ízes tengergyümölcsöt (vagy mindkettőt)
Ráöntöm a tálba helyezett spagettire, beleszórom a marék korianderzöldet és diszítem az édesköményfodrokkal és a citromkarikával.
más tészta:
Rákragus paradicsomos tészta (bármilyennel finom, spagetti, farfalle masnis tészta, stb)
Egy doboz hámozott paradicsom+leve (lehet friss is, de akkor dolgozni kell vele)
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olivaolaj
egy-két szál friss rozmaring és bazsalikom (ha nincs jó az száritott oregano)
20-25 dkg garnélarak (fagyasztott apro rákok, de bármi tengergyümölcs)
fél pohár száraz fehérbor
4-5 evőkanál reszelt parmezán sajt
A tésztát megfőzzük (csak lecsöpögetjük, nem fözzük túl)
olajat felforossítjuk, bele a fokhagyma, beletesszük a rákokat, ráöntjük a bort pároljuk pár percig (3-4) egy másik edényben közben
a villával összenyomott a paradicsomoba+ leve beletesszük a rozmaringot, a bazsalikomot, borsot és összefözzük. Összekeverjük a rákkal és 1-2 percig összefözzük.
Tálba rakjuk a tésztát, rá a rákos-paradicsomos szósszal leöntjük. A parmezánt kis tálban mellé tesszük.
|