Kenyér-Kovászos fehérkenyér (élesztőmentes) - Kenyérke
2005.10.22. 01:39
Kenyérke receptje
Kovászos fehérkenyér
(Élesztőmentes)
400 g kenyérliszt
200 g kovász (búzalisztből készítettem)
25 g vaj
270 ml.kaukázusi kefír
1 tk. só
1 tk. cukor
A fent felsorolt hozzávalókból a kenyérsütő gép dagasztó programjával este tésztát készítettem, majd a program lefutása után a gépet kikapcsoltam s megvártam hogy a tészta több órán keresztül bő kétszeresére kelljen.
Ezután a sütőprogrammal megsütöttem s kb. 20 percig még a gépben hagytam a kész kenyeret, hogy szép pirosra süljön és az üstből könnyedén kipottyanjon.
A kenyér tetejét vizes tojással a sütés elindítása előtt óvatosan le lehet kenni, hogy szebb legyen és ne morzsálódjon olyan szárazan a szeletelésnél.
Megjegyzés: A kovász készítéséhez 5-7 nap szükséges. Javaslom, hogy az első kovászból mindig tegyünk el két kanálnyit a következő sütéshez kis befőttes üvegben, melyet aztán minden egyes sütésnél 3 nap alatt fokozatosan szaporítsunk fel 200 g-ra + 2 kanálnyira.
Ezt géppel dagasztottam és sütőben sütöttem. A dagasztás után azonnal vegyük ki a kenyeret s formázzuk, kelesszük a sütőtepsiben. Sütés bőséges gőzöléssel: tányér víz + 2-3 szori porlasztásos befecskendezés az elején.
|