E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Diétás kenyérfélék receptjei
Diétás kenyérfélék receptjei : Egyéb-Kovász (élesztőmentes) - Kenyérke

Egyéb-Kovász (élesztőmentes) - Kenyérke

  2005.10.22. 01:41


A kovász készítése búza-/rozslisztből:-Kenyérke

 

 

50 g liszt

60 g meleg víz (nem forró!)

1 befőttes üveg

1 új fakanál

 

A lisztet és a vizet jól el kell keverni. Kb. nokedli sűrűségű lesz. Egy pici vizet még lehet hozzá tenni, hogy lágy, könnyen keverhető tésztát kapjunk.

Ezután jól látható meleg helyre tenni s naponta többször megkavargatni.

 

Kb. a 2-3. napon megindul az erjedés. Egyre sűrűbben buborékok keletkeznek a kovásztésztában és “kelésnek” indul. Savanykás illata és íze lesz. Ekkor tegyünk hozzá

 

50 g lisztet

50 g meleg vízet (nem forró!)

Továbbra is naponta többször kevergessük. 1-2. napon belül ismét buborékosodni kezd s az illata, íze újra savanyúvá válik. Mennél savanyúbb, buborékosabb, annál jobb.

Most már

 

100 g lisztet

100 g meleg vízet adjunk kozzá és jól keverjük össze. Hagyjuk ismét 1-2 napig gyakori kevergetés mellett pihenni, hadd induljon ismét erjedésnek és kelésnek

Kb. 1 hét kell amíg a kovász beérik és kellő mennyiségre sikerül felszaporítani.

 

Kovászunk felhasználása előtt mindig tegyünk el belőle 2 kanálnyit a hűtőbe légmentesen lezárva. A következő kovászunknak ez lesz az oltó anyaga, melyet 3x-ri etetéssel ajánlott  felszaporítani a kellő mennyiségre + 2 kanálnyi a hűtőbe.

 

Minden egyes aktiváló etetés után ki kell várni a kovász beérését (savanyodás, buborék képződés) s csak akkor szabad hozzáadni a lisztet és melegvizet. Az etetések között nagyon jó a gyakori kevergetés, „szellőztetés“. Estére lehetőleg ne etessünk egy aktív fázisban lévő kovászt, mert akkor reggelre kifut és erejét veszti.

 

Az aktívan dagadó fázisban érdemes begyúrni a tésztát, mert akkor kel meg jó a kenyerünk aránylag rövid időn belül.

 

Kovászokat mindig tisztán készítem: rozslisztből vagy búzalisztből, mert a kovász tulajdonságai így ellenőrizhetők és tapasztalható meg egyértelműen.

 

Búzalisztkovász - rozslisztkovász,előttük kisüvegben 2 kanálnyi búzalisztkovász a hűtőbe rakáshoz előkészítve Ezt nem kell megvárni! (búzalisztkovász) Nagy melegben már a 2. napon ilyen a friss búzalisztkovász A rozskovász is rosszalkodik

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!