Süti-Beigli - Kenyérke
2005.10.22. 02:44
Hagyományos diós és mákos beiglim receptje, melynek tésztáját kenyérsütőre módosítottam:
Tészta 2 dl. tej 2 tojás 3 csapott kanál cukor 2 dkg élesztő 25 dkg olvasztott margarin 1 mokkás kanál só 60 dkg rétesliszt
Dagasztó-kelesztő programmal készítem A tésztának dagasztás közben szép gömbölyűen kell majd gurulnia. Ha ragadós lenne, akkor egy picike lisztet utánna kell szórni. A tésztát kelesztés után 4 egyenlő részre vágom és téglalap alakúra ujjnyi vastagra kinyujtom. A tölteléket egyenletesen elosztom rajt. A feltekerés kezdésénél a ráhajtásnál lehagyom mivel a másik oldalon van mák s így a kezdésnél a töltelék csomót elkerülöm.
A tésztát kerek formájúra is lehet nyújtani s akkor a bejgli formája egy kicsit eltérő a megszokottól.
Töltelékek: Dió: 25 dkg darált dió 10 dkg darált keksz 10 dkg mazsola 4 kanál cukor 1-2 mérőp. tej, attól függ mennyivel lehet a tölteléket kenhetővé tenni.
Mák: 25 dkg darált mák 10 dkg búzadara 1 citrom reszelt héja és leve 4 kanál cukor 1- 1 1/2 mérőp. tej, attól függ mennyivel lehet a tölteléket kenhetővé.
A betöltött beigliket 1 tojás sárgájával bekentem kb. 20 percig pihentettem, majd újra átkentem és az oldalait egy nagy tűvel (hústekercsnél használatos összetűző) egyenletesen végig szurkálom, hogy ne repedjen meg sütéskor. Alacsonyabb hőfokon kell 25-30 percig sütni.
Javasolom, hogy egyszerre csak 2 db-ot süssetek ki, mert a beiglik kb. max. 2-szeresre dagadnak.
|