Csigák (édes süteményvariációk) - Jégkása
2005.10.22. 22:16
Jégkása a Netről szerezte nekünk ezeket a csigákat és megosztotta velünk kipróbálásra.
Mogyorós csiga
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 8 dkg mogyoró, 2 tojás, 25 dkg cukor, 1-1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj és kardamom, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, vaj a tepsihez Elkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A mogyorót összevagdaljuk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából 30-40 db golyót formázunk, tepsibe tesszük és megsütjük. A porcukrot elkeverjük a citromlével egy zacskóba töltjük, és csigavonalban díszítjük pirosra sült golyókat.
Aszaltszilvás-mandulás csiga
Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt, 2 kiskanál só, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 10 dkg vaj, kb. 2 dl tej, 2 tojás A töltelékhez: baracklekvár, 1 csomag aszalt szilva, fahéj, 2 csomag vaníliás cukor, mandulaszeletek. Elkészítés: A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral és megszórjuk vaníliás cukorral. Az aszalt szilvát aprítógépben pépesre daráljuk és 1-2 evőkanálnyi forró vajon megpirítjuk. Rákenjük a tésztára és megszórjuk mandulaforgáccsal. Feltekerjük, 1 cm vastag darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe tesszük. Félidőben bőven meglocsoljuk tejjel. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Kakaós csiga
Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 dl tej, 1 csomag élesztő, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só A töltelékhez:8-10 dkg kakaópor, 10-15 dkg cukor A tetejére: 5 dkg margarin, 2 tojás, 4 dl tej Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral simára keverjük és felfuttatjuk. Közben 20 dkg sütőmargarint 10 dkg liszttel összemorzsolunk. A tészát téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A megmaradt lisztet összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, a cukorral, a tejjel, a tojássárgákkal és a megmaradt margarinnal. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtuk, a közepére helyezzük a margarinos tésztát és összehajtohatjuk. Kinyújtuk, majd ismét hajtogatjuk. Végül fél centi vastag lappá nyújtuk. Megszórjuk a cukros kakaóporral és úgy csavarjuk össze, mint a rétest. Olvasztott vajba márott késsel egy centi vastag szeleteket vágunk belőle, és lapjára fektetve tesszük a vajazott tepsibe. Az oldalát megkenjük olvasztott vajjal, a tetejét pedig a felvert tojással. Forró sütőben megsütjük, végül a forró tésztákat tejjel bőségesen meglocsoljuk.
Fahéjas csiga
Hozzávalók (12 darabhoz): A tésztához: 60 dkg liszt, 2 kiskanál só, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 10 dkg vaj, kb. 2 dl tej, 2 tojás A töltelékhez: 15 dkg barna cukor, 2 evőkanál őrölt fahéj, 2 evőkanál liszt, 15 dkg vaj vagy margarin A megöntözéshez: 5 evőkanál juharszirup vagy hígított méz A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 evőkanál tej, 1 mokkáskanál vaníliaaroma Elkészítés: A tésztához a lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a puha vajjal vagy margarinnal összekevert tejet és tojásokat beledolgozzuk és lágy tésztává dagasztjuk. Kendővel letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük és meleg vízfürdőbe állítva megolvasztjuk. A tésztát liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk. A tölteléket ecsettel egyenletesen rákenjük, a szélénél egy centi széles csíkot szabadon hagyva. Óvatosan felgöngyöljük, majd 12 kb. 4 centi széles korongra vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és az újra felmelegített, maradék fahéjas töltelékkel megkenegetjük. Újabb egy órát kelesztjük. 200 °C-ra felmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük, majd a sütőből kivesszük, és a juharsziruppal vagy a mézzel megöntözzük. A mázhoz valókat gyorsan összekeverjük és a kész csigákra locsoljuk. Langyosan tálaljuk.
Barackos csiga
Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl liter tej, 1 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg margarin, 5 dkg élesztő, reszelt citromhéj, csipet só, 10-12 dkg mazsola. A töltelékhez: 1 doboz konzerv sárgabarack, vaníliapuding vagy baracklekvár, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj Elkészítés: Összegyúrjuk a hozzávalókat, és elkészítjük a tésztát, amit letakarva egy órán át meleg helyen kelesztünk. Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 1 cm astagra), megkenjük vaníliapudinggal vagy baracklekvárral, megszórjuk fahéjjal, mazsolával és az apróra vágott sárgabarack darabokkal. Végül az egészet megszórjuk vaníliás cukorral és feltekerjük a tésztát. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Mikor pirulni kezd, meglocsoljuk tejjel, ettől még puhább lesz a tészta.
Mákos csiga
Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 3 tojás, 4 kanál baracklekvár, 2,5-3 dl tej. A töltelékhez: 25 dkg mák, 15-20 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 csomag vanília, 2-3 alma, citromhéj. Elkészítés: Begyúrjuk és kelni hagyjuk a tésztát. Elkészítjük a tölteléket: felforrósítjuk a vajat, beletesszük a cukrot, hozzáadjuk a mákot, a reszelt almákat és a citromhéjat és annyi tejet öntünk rá, amitől egy nem túl nedves masszát kapunk. Kinyújtjuk és megkenjük a tésztát a mákos töltelékkel, felcsavarjuk, felszeleteljük, kivajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt barnára sütjük. A sütés felénél illetve a vége előtt a csigákat vaníliás tejjel meglocsoljuk.
Kókuszos csiga
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 csomag élesztő, 3 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só A töltelékhez: 3 tojásfehérje, 15 dkg (por)cukor, 15 dkg kókuszreszelék Elkészítés: a hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk. A tojásfehérjéket felverjük, beletesszük a cukrot és a kókuszreszeléket, majd megkenjük vele a tésztát. Feltekerjük. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük és az oldalukat is megkenjük olvasztott vajjal. Kicsit kelesztjük még, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt majd pirosra sütjük.
Túrós-diós-mandulás csiga
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg túró, 6 evőkanál, 5-6 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 30 dkg liszt, reszelt citromhéj, 1 csomag sütőpor. A töltelékhez: 10 dkg barack lekvár, 3 dkg darált dió, 3 dkg mandula. Elkészítés: A túrót összekeverjük a tejjel, az olajjal és kevés reszelt citromhéjjal, majd a liszttel és a sütőporral. Kis ideig pihentetjük a tésztát a hűtőben (hogy ne ragadjon), majd kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és mandulával. Feltekerjük, felkarikázzuk (1-1,5 cm vastag szeletekre), és kivajazott sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
|