Süti-Beigli - Kiszhalasz
2005.10.23. 17:38
Az én BEIGLIM! Illetve a sógornőmé aki cukrász és nagyon tud!
Ez a beigli mindig nagyon jól sikerül. Sokáig puha marad, nemcsak a tészta, de a töltelék is.
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg zsír (!)
- 10 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dl víz
- 1 dkg só
- 1/2 citrom reszelt héja
A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit. Fél óra pihentetés a hűtőben. Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.
Töltelék:
- 80 dkg dio vagy mák (vagy fele-fele)
- 40 dkg mazsola
- 10 dkg édes darált keksz
- 40 dkg cukor
- 2,5 dl víz fahéj,
- reszelt citromhéj
A mazsolát melg vízbe áztetni majd a diot, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival. A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre. Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen! Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad. Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped. Szúrkálni és közepes lángon sütni. Nagyon finom beigli. Mondhatom, hogy már megettem a beiglim javát de ez valami csuda finom és szép is mindig. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Jó sütögetést!
Jégkása megsütötte ezt a beiglit, igen szép eredménnyel:
|