Kenyér-Zúzott gabonamagvas rozskenyér (élesztőmentes) - Kenyérke
2005.10.26. 00:40
Zúzott gabonamagvas rozskenyér
Előző nap:
Gabonamagvak:
100g rozs-,
100g tönkölybúza-,
100g hántolt árpa- és
100g zabszemeket darabosra zúztam kávédarálóval, majd
400 ml forrásban lévő vízzel leforráztam s egy éjszakára lefedve félre tettem a másnapi sütésig.
Sütési nap:
Kenyértészta:
300g rozskovász, (teljes örlésű rozslisztből készítem)
300g tönkölybúzaliszt, teljes örlésű
2 Ek. lágy barnacukor
20g só
200 ml melegvíz
A forrázott zúzott magvakat és a kenyértészta anyagát egy nagy tálban jól összekevertem. 30 percig pihentettem. Ezután kiolajozott formába töltöttem és több mint a 2-szeresére kelesztettem.
Az időjárástól és a kovász intenzitásától függően a kelesztés 2-4 órát vesz igénybe. Minden esetre meg kell várni, hogy a tészta legalább a 2-szeres térfogatot elérje. Még akkor is ha a 4 órás kelesztést is meghaladná. Langyos villanysütővel egy kicsit meg lehet gyorsítani.
Előmelegített sütőbe 250 °C tettem be a kellően megkelt kenyértésztát. A sütő aljába tett kis fémtányér forró víz biztosította a gőzt a sütés teljes ideje alatt, mely a betételtől számítva 200°C-on ca. 1:10 – 1:30 óra. Az utolsó 20 percben kiborítottam a kenyeret a hűtésnél használt kis grillrácsra s úgy tettem még vissza, hogy a héja ropogós legyen.
Végül kitettem és kendővel letakarva hagytam másnapig hűlni s érlelődni.
A kovászos rozskenyereket nem célszerű sem frissen, sem vastagra szeletelve fogyasztani. Sütés után egy nap alatt ízletesre összeérnek az ízek a vékony szelet pedig jól körít bármit, amivel ezt a típusú kenyeret esszük. Tejtermékeket, húsokat, felvágottakat, salátákat.
Megjegyzés: Fontos első alkalommal a recept pontos betartása, mert a kenyér íze és a sütés minősége nagyon eltérő lehet s könnyen megtörténhet, hogy a drága mulatság eredménye a szemétben landol; ehetetlen lesz.
|