Süti-Fügés csókocskák - Jégkása
2005.10.27. 01:10
Fügés csókocskák
Hozzávalók:100g aszalt füge, 1+1 ek. liszt, 1 kk. sütőpor, 1 filoa rumaroma, 1 citrom reszelt héja, 150 g hámozatlan mandula, 2 tojás, 100 g hámozatlan mogyoró, só, 100g+ 80 g kristálycukor, 1 tasak vaníliáscukor, 1 kk. mézeskalácsfűszer, 1 narancs reszelt héja, 40-45 db 5 cm átmérőjű kerek ostyalap. Mázhoz és a díszítéshez: 20-20 g hámozott mandula és pisztácia, 5-8 szem piros és vagy zöld cukrozott cseresznye, 100 g tortabevonó csokoládé, 1kk. napraforgóolaj.
A fügét apróra vagdaljuk, összekeverjük 1 ek. liszttel. A mandulát és a mogyorót megdaráljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat habosra keverjük 100 g cukorral, a mézeskalácsfűszerrel, a reszelt citrom- és narancshéjjal, valamint a rumaromával. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert maradék 1 ek. liszttel, a mandulát, a mogyorót és a fügét. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt 80g cukorral, végül beleforgatjuk a masszába.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az ostyalapokat 2 nagy tepsire sorakoztatjuk, 2 kiskanál vagy habzsák segítségével formás halmokat púpozunk a közepükre, és 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez a mandulát és a pisztáciát csikokra- pálcikákra, a cukrozott cseresznyét apró kockákra vágjuk. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdöbe állitott lábasban felolvasztjuk végül hozzákeverjük az olajat. Úgy, hogy az ostyatalpat ne érje a máz, belemártogatjuk a csókocskákat, rácsra rakjuk, tetejüket változatosan megszórjuk mandulával, pisztáciával, cseresznyével. Ostyalapok híján a masszát tepsibe terített, vajjal megkent sütőpapírra is halmozhatjuk.
|