Zabpelyhes keksz - Jégkása
2005.10.27. 01:15
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók: 20 dkg margarin 1 pohár cukor fél pohár barna cukor 2 db tojás 1 csomag vaníliás cukor 1.5 pohár liszt 1.5 teáskanál szódabikarbóna 2 pohár zabpehely 2 pohár zabpehelyliszt 1 tábla összetört csokoládé 1 pohár mazsola 1 csipetnyi só 2 teáskanál gyömbér por (1 pohár = 250 ml)
Egy tálba tegyük a margarint majd elektromos habverővel addig keverjük, még habos nem lesz. Utána tegyük bele a kétféle cukrot, vaníliás cukrot, majd ezzel is keverjük pár percig. Egyenként üssük bele a tojásokat is, ha jól összedolgoztuk adjuk hozzá a liszttel összekevert szódabikarbónát, sót, majd zabpelyhet, zabpehelylisztet, gyömbért, mazsolát és a csokoládét. Keverjük jól össze. Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd kanállal halmozzunk dió nagyságú halmokat. Vigyázzunk hagyjunk közöttük helyet, mert sütéskor kissé szét fognak folyni. Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 15-20 percig. Ha kihűlt jól zárható üvegekbe vagy dobozba sokáig eltárolhatjuk.
Fűszerezhetjük fahéjjal, mézes sütemény fűszerkeverékkel, cukrozott narancshéjjal, de használhatunk készítéséhez fehér csokoládét is.
Jégkása, amikor megsütötte ezt a kekszet, akkor átszámolta a poharas mértékegységeket dkg-ra.
Íme:
ZABPELYHES KEKSZ
- 10 dkg margarin,
- 80 g porcukor,
- 60 g barnacukor,
- 1 egész tojás,
- 1/2 cs. vaníliáscukor
- 100g zabpehely,
- 55g zabpehelyliszt,
- 25 g BL-80-s liszt,
- 75 g teljeskiörlésű tönkölyliszt,
- 1 csipet só,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 100g csokoládé törve
- és tortadara.
A mazsolát és gyömbért kihagytam belőle.
|