Rétesek (Internetes gyűjtés) - E.Margit
2005.10.28. 00:44
Sziasztok!
Jégkásának ígértem, hogy körülnézek egy kicsit réteskészítés ügyben. (Én sajnos nem csináltam soha, de ha valakinek van tapasztalata ezügyben, kérem ossza meg velünk.)
Ezt találtam (http://b2.grocceni.com/retes.html):
Rétestészta 1.
Fél kg liszt, 2 + 5 dkg zsír, 1 tojás, 4 dl langyos víz, só, sósvíz. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott zsírt (2 dkg), a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 20 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott zsírral, majd óvatosan kihúzom. Leszedem a vastag szélét.
Rétestészta 2.
25 dkg liszt, 2 + 2 dkg vaj, 1 tojás, 1 és negyed deci langyos víz, só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojást és az olvasztott vaj felét, a tésztát kidolgozom, tenyeremmel csapkodom, ütögetem, míg a tál faláról el nem válik. Két részre osztom és letakarva 30 percig pihentetem. Egy liszttel megszórt kendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
Rétestészta 3.
28 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 EK fehérbor, 1 tk rum, 4 dkg cukor, 1 csipetnyi só. A szitált lisztbe egy mélyedést készítek, belekeverem a sót, tojássárgáját, az olvasztott vajat (10 dkg), a bort, a rumot és a cukrot, majd hólyagosra jól kidolgozom. Két részre osztom és letakarva fél óráig pihentetem. Egy liszttel megszórt asztalkendõn tányér nagyságúra sodrom, megkenem olvasztott vajjal, majd óvatosan kihúzom (nem maradhat vastag széle).
A fenti linken rengeteg féle töltelék is található.
Egy következő találat (http://chello.holgyforum.hu/index.php?recept=17):
Rétes lusta asszony módra
Hozzávalók:
-
30dkg liszt
-
1 egész tojás
-
2dl tejföl
-
csipetnyi só
Elkészítése:
A hozzávalókból hólyagos rétestésztát készítünk. Utána 10 dkg lisztet 8 dkg zsírt felolvasztunk, ezt a rántás sűrűséget a vékonyra kinyújtott rétes tésztára kenjük és - úgy mint a beiglit- felcsavarjuk. Alufóliát meglisztezünk, és tésztát belecsomagoljuk, fél órára hűtőbe tesszük.
A kivett tésztát 4 db-ra elvágjuk, s ebből 4 levél rétest nyújtunk tepsi nagyságúra. A kinyújtott tészta szélére tesszük a tölteléket vastagon és összecsavarjuk. A tetejét tejfölös olajjal megkenjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Töltelék lehet: mák, dió, túró, káposzta, alma
Még egy változat élesztővel (http://www.asztromokus.hu/modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=141):
Kelt rétes |
: Előkészítési idő. : Sütési idő: Kategória: Sütemények Nehézség: Bonyolult
|
|
Hozzávalók |
1 kg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsír, 1 pohár tejföl, 7-8 dl tej, 4 dkg élesztõ, 3 evõkanál cukor, só. |
Útmutató |
A lisztet meglangyosítjuk, megszitáljuk, mély tálba tesszük. Az élesztõt langyos cukros tejben elkeverjük, a liszt közepébe készített kis mélyedésbe önjük. Kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. A maradék langyos tejbe tesszük a cukrot, a sót és a zsírból egy tojásnyit. A tojást felverjük, langyos tejben elkeverjük. Az egész anyagot a megkelt kovászhoz öntjük. Jól összekeverjük, megdagasztjuk. Dagasztás közben még adunk hozzá 1-2 kanál tejfölt, nagyon simára, de gyengébbre dagasztjuk, mint más kelt tésztát. Ha már hólyagos, és az edény falától is kezd elválmi, öntsük kilisztezett gyúródeszkára, 2-3 cipóba gyúrjuk ki. Nyújtófával kicsit ellapítjuk. Tetejüket langyos zsírral megkenjük, meleg helyiségben letakarva pihentetjük kb. 35-40 percig. A konyhaasztalra terített vászonabroszt jól meglisztezzük, az egyik cipót kézfejünkre véve tegyük az asztal közepére. Lisztes ujjakkal alányúlva, húzogatva nyújtsuk ki. (Ha a tészta szakad, és nem nyúlik, hagyjuk még pihenni.) Ha már elég vékony a tészta, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral és pár kanál tejföllel. Szórjuk meg cukros mákkal, dióval, túróval vagy darával, és csavarjuk fel. Az abrosz hosszabbik felét felemeljük, és ennek segítségével a tésztát az asztal közepéig csavarjuk. A szemben lévõ oldallal ugyanígy járunk el. Az asztal közepén a felcsavart tészta találkozzon. Zsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött rétest. A tetejét langyos zsírral kenjük meg. Ha megkelt a tepsiben a rétes, tegyük közepesen forró sütõbe, egyenletesen sütve kb. 20-25 perc alatt kész. A tepsibõl deszkára borítjuk, visszafordítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Ha félig meghûlt, felvágjuk. |
Üdv, Margit
|