Süti-Szultánkeksz - Jégkása
2005.10.28. 01:44
Szultánkeksz
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 25 dkg natúr földimogyoró, 14 dkg vaj vagy margarin, 27 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1,7 dl tejszín, 7 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg ét tortabevonó, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.
Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk 12 dkg hideg vajjal, 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a csipetnyi sóval. Lefedve 30 percre hideg helyre állítjuk.
A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben 200 fokon 6-7 percig sütjük.
17 dkg cukrot a maradék vajjal együtt felolvasztunk. Hozzáadjuk a tejszínt, a darabokra vágott szárított sárgabarackot meg a földimogyorót, majd kb. 3 percig főzzük. A tölteléket két kiskanál segítségével a korongokra halmozzuk és további 15 percig sütjük. Közben a tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk és a szultánkekszek alját belemártjuk. Megvárjuk, míg a bevonat megszilárdul.
Készítettem már úgy, hogy a töltelék részt nem sütöttem rá csak hűvös helyen megvártam, amíg megszilárdul, de akkor nem kell hozzá annyi tejszín, sűrűbb masszát kell készíteni.
|