Süti-Omlós tésztából többfélét - Jégkása
2005.10.28. 01:47
Omlós tésztából többfélét
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú tojás, 75 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 25 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 50 dkg vaj vagy margarin.
50 darab kókuszos virághoz:
1/3 adag omlós tészta, 1 tojássárgája, 1 ek tejszín,1 tojásfehérje, 8 dkg finom kristálycukor, 8 dkg kókuszreszelék, 1/ 2 teáskanál citromlé.
70 darab pisztáciás csigához:
1/3 adag omlós tészta, 6 dkg natúr pisztácia, 20 dkg marcipánmassza, 1 tojásfehérje.
55 darab barna-fehér sarokhoz:
1/3 adag omlós tészta, 2 teáskanál kakaópor, 1 tojássárgája, 1 ek. tejszín, 2 ek. tej, 7 dkg mogyorókrém, díszítéshez 55 szem fenyőmag vagy nem sózott földimogyoró.
Elkészítés:
Az omlós alaptésztához 2 tojást szétválasztunk. A lisztet a darált mandulával, a kétféle cukorral, a sóval, a felkockázott hideg vajjal, 2 egész tojással és a 2 tojássárgájával összegyúrunk. Három egyforma cipót formálunk belőle majd kb. 1 óra hosszat hűtőszekrényben pihentetjük. A megmaradt 2 tojásfehérjét a pisztáciás csigákhoz félretesszük.
A virágokhoz: az omlós tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű formákkal virágokat szúrunk ki belőle és két sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Tetejüket megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgával. A fehérjét kemény habbá verjük. Közben beleszórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a citromlevet. A virágokra teáskanállal kis halmokat rakunk, majd előmelegített sütőben, 150 fokon tepsinként 15 perc alatt megsütjük.
A pisztáciás csigákhoz: az omlós tésztát kb. 32 x 35 cm-es lappá kinyújtjuk, és hosszában félbevágjuk. A nagyon finomra felaprított pisztáciát a marcipánmasszával és a félretett tojásfehérjével összegyúrjuk. A masszát késsel, egyenletesen a két tésztalapra simítjjuk, közben a pengét többször langyos vízbe mártjuk. A megkent tésztalapokat hosszában feltekerjük, majd 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A hideg tekercseket 35-35 szeletre vágjuk és két sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük 175 fokon kb. 15 percig sütjük.
Barna- fehér háromszögekhez: a harmadik adag omlós tészta felébe belegyúrjuk a kakaóport. Mindkét részt külön-külön kb. 3 mm-es lappá nyújtjuk ás 55-55 db 5-6 cm-es oldalú háromszöget szúrunk ki belőle. A háromszögeket két-három sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és a világosokat a tejszínnel elkevert tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben 175 fokon tepsinként 10 percig sütjük. Rácsra szedve hűlni hagyjuk. A kihűlt barna sarkok közepére 1-1 kávékanál nugátkrémet halmozunk majd elforgatva, rányomjuk a fehér sarkokat. Az összeragasztott sarkok tetejét 1-1 pötty nugátkrémmel vagy olvasztott csokoládéval és fenyőmaggal vagy mogyoróval díszítjük.
|