Zabpelyhes, meggyes süti - HpKriszti
2005.11.03. 14:55
Zabpelyhes, meggyes süti
Hozzávalók:
- 1,5 pohár liszt,
- 1 rama,
- 1 pohár barna cukor,
- 2 pohár zabpehely,
- 1 nagy teáskanálnyi szódabikarbóna,
- 1csomag van.cukor,
- 1 csipet só.
Ezeket elmorzsoljuk, soha nem áll össze egy gombócba, de a lényeg, hogy ha egy maréknyit összenyomok, úgy marad. Szóval, ha nagyjából összeáll, jó galacsinokban, akkor jó. Ha szükséges, némi +vaj segítségével rásegítünk. A tészta 2/3 részét belemorzsoljuk a vajazott, lisztezett tepsibe/formába. Erre jön a meggy.
- 1 üveg saját/bolti meggybefőttet- magozott persze-sok fahéjjal, egy citrom reszelt héjával, és fél citrom levével felforralok, ha szükséges, cukrot teszek (nálunk kell), majd főzeléknél sűrűbbre besűrítem. Eredeti szerint hideg vízben elkevert keményítővel, tegnap 3 kanál liszttel, mert nem volt keményítőm. Olyan puding állagúra.
Ráöntjük a tésztára-nem túl forrón, majd rámorzsoljuk a maradék tésztát. Ha sikerül olyan ujjbegynyi galacsinokat is hagyni, nem teljesen szétmorzsolva a tésztát, azok a legfinomabb részei. Finom ropogósra sül. Ezt kb. 35-40 percig sütjük, 150-160 fokon. Háááát, nem túl light, de nagyon finom. Fahéjas almakockákkal, málnával, sárgabarackkal, őszivel bárhogy isteni. Szerintem illik a tésztába durvára darabolt dió/ mogyoró is.
|