Egyéb-Narancsdzsem- Jégkása
2005.11.15. 21:00
Azért ide írom ezt a receptet mert ezt karácsony előtt szoktam készíteni.
NARANCSDZSEM 1 kiló narancsot nagyon alaposan megmosunk, majd felkarikázzuk, a magokat eltávolítjuk, 5 literes üvegbe tesszük, hideg vizet öntünk rá, melyet három napig cserélünk. Ekkor a narancskarikákat metéltre vágjuk, és egy nagy lábasban annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd megfőzzük. Ha puhult ( kiveszünk egy-két darabot , és ujjunkkal kipróbáljuk puha-e már), akkor leszűrjük, közben 1 kiló ( én 70 dkg mert nem szeretjük ha nagyon édes) cukorból szirupot főzünk, beletesszük a narancsot , belenyomjuk 2 narancs levét, majd együtt főzzük tovább, amíg egy kiskanállal kivéve, tányérra téve, meggyőződünk arról, hogy megkocsonyásodik. Végül üvegekbe töltjük, késhegynyi nátrium-benzonátot szórunk rá, lezárjuk és százar gőzbe helyezzük. Egy nap után helyére tehetjük. Aki nem szereti darabosan az főzés előtt még összeturmixolhatja.Válasszuunk lehetőleg jó lédús vékonyhéjú narancsokat, a vérnarancs és a jaffa nem jó.
Jégkása elkészítette:
A 3 napja ázott Narancsot és grapefruitot összedaraboltam vízzel feltettem főni 3/4 órát.
Ezután leszűrtem turmixoltam visszatettem, belekerült két narancs leve és 75 dkg cukor így főztem 1 órát,majd üvegekbe
tettem és ment a dunsztba. Finom lett bár a piros grapefruittól lett egy kicsi kesernyés íze, Nekem nagyon ízlett.
|