Süti-Stollen - Majorkaj
2005.11.20. 12:17
Nagyon izgatta már a fantáziámat az alábbi sütemény, ugyanis tavaly így karácsony előtt többször is vettem ilye Stollent. Ezt a recit a 100 recept kenyérsütőgéphez című könyvből próbáltam ki.
Stollen
Hozzávalók: 2,5 dl meleg tej 3 evőkanál méz 2 db tojás sárga 1/2 teáskanál só 1 citrom hája reszelve 5 evőkanál margarin 1/2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg 50 dkg BL-80 fehér kenyérliszt 1/4 friss élesztő
Továbbá: 12,5 dkg különféle (pl. egyszerű, magtalan, arany, stb..)mazsola 2,5 dkg kandírozott gyümölcskeverék 2,5 dkg cukrozott (édes) cseresznye leöblítve, megszárítva és darabokra vágva 2,5 dkg hámozott mandula darabokra vágva 30 dkg marcipán porcukor
Az első kilenc hozzávalót a fenti sorrendben a kenyérsütőgépbe tenni. A kelesztő programra rakni a gépet. Amikor a program jelzi, adjuk hozzá a többi hozzávalót kivéve a marcipánt és a porcukrot. A program végén a tésztát vegyük ki liszttel vékonyan megszórt gyúródeszkára. Vágjuk két darabra és az egyikből nyújtsunk ki egy nem túl széles téglalapot. A marcipán feléből formáljunk rudacskát, de egy kicsit rövidebbet mint a kinyújtott tésztánk. Tegyük a tészta közepére a marcipánrudat és a tésztát a hosszabbik oldalnál kezdve hajtsuk a marcipánra úgy, hogy teljsen befedje azt. Alaposan nyomkodjuk össze a tészta végét és hosszában ahol összeér, majd fektessük margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire (én őzgerinc formába tettem, hogy ne tudjon széltében nagyon elmászni a rúd). Ugyanígy járjunk el a megmaradt tészta valamint marcipándarabbal is. Kb. 30-40 perc kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőbe süssük kb. 20-25 percet. Amikor aranysárga és jól átsült fektessük fémrácsra és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt finoman szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Fenti adagból két rúd lesz. Én a felét csináltam meg. A margarint felolvasztva és kihűtve írja a recept, de én csak a hűtőből kivett margarint tettem bele. Kevesebb mazsolát és több kandírozott gyümölcskeveréket raktam bele, sajnos mandulám sem volt itthon. Arra törekedtem, hogy az összes hozzávaló mennyisége meglegyen. Régebben lehetett kapni Mézes sütemény fűszerkeveréket (most nem jártam utána) és azt az őrölt fahéj és szegfűszeg helyett lehet használni szerintem. Az eredeti recept is fűszerkeveréket ír.
|