Étel-Gesztenyével töltött pulykamell - Judig
2005.11.28. 23:07
Sajnos nem emlékszem,honnan "szereztem" a receptet.. Tavaly karácsonykor elkészítettem a receptből csak a töltött pulykát.Nagyon ízlett a családnak, idén újra kérik, és azt hiszem a körettel is megpróbálkozom :-)))
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók:50 dkg kelbimbó,2 fej vöröshagyma,1 szelet héj nélküli fehér kenyér,fél dl tej,1 savanykás alma,1 nagy-vastag pulykamell,9dkg vaj,40 dkg gesztenye (mirelit,massza) 10 vékony szelet füstölt szalonna,2 csokor petrzselyem,kakukkfűág,2 dl csirkehúsleves (leveskockából), szerecsendió, őrölt bors, só
Elkészítése:
A kelbimbót megtisztítjuk,a hagymát apróra vágjuk.A kenyeret 10 percre a tejbe áztatjuk.A meghámozott,kimagozott almát kisebb darabokra vágjuk.A húson óvatosan “zsebet” vágun, de vigyázzunk,hogy ne metsszük át,és a szélein is ujjnyi rész maradjon.A hagymát 3 dkg vajban üvegesre pirítjuk,hozzáadjuk a beáztatott kenyeret,az almadarabokat,és a gesztenyemassza negyedét.Sóval,borssal ízesítjük,és összekeverjük.Ezzel a húst megtöltjük.Az egészet szalonnaszeletekkel beborítjuk,és cérnával átkötjük.
Egy vaslábasban 3 dkg vajban erős tűzön 2 percig a hús minden oldalát pirosra sütjük.Hozzáadunk egy csokor apróra vágott petrezselymet,és ráöntjük a levest.Lefedjük,és kis lángon 35 percig főzzük.Levesszük a tűzről,és melegen tartjuk.Tálaláskor a cérnát levesszük a húsról,és vastagabb szeletekre vágjuk.
A kelbimbót sóval,és kakukkfűággal ízesített vízben 15 percig főzzük.Lecsepegtetjük,majd a maradék gesztenyével együtt a maradék vajban 5 percig tovább pároljuk.Sóval,borssal,reszelt szerecsendióval ízesítjük.A főzőléhez még 1,5 dl vizet adunk,beleszórunk egy csokor apróra vágott petrezselymet,és szükség szerint utófűszerezzük.A hússzeleteket a meleg lével meglocsoljuk,a gesztenyés kelbimbóval körberakjuk.A maradék szószt a tál ra öntjük,és rögtön tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá! Üdv:Judit
|