Kenyér-Rozs- és grahamlisztes kenyér (Frankenlaib), élesztőmentes - Kenyérke
2005.11.29. 22:24
Rozs- és grahamlisztes kenyér (Frankenlaib) -Kenyérke
175 g rozskovász
250 g teljes kiörlésű rozsliszt
100 g grahamliszt
1 Tk. só (szűken mérve!)
1 Tk. őrölt köménymag
ca. 350 ml langyos víz
10 percig összeállítjuk, dagasztjuk a tésztát só és fűszer nélkül, majd 30 percig pihentetjük a bekapcsolt lámpájú sütőben.
Ezután hozzáadjuk a sót és fűszert és jól össze dagasztjuk. (A magas rozstartalom miatt ragadós tésztát kapunk!
A kelesztő kosarunkba tegyünk egy kenyérkendőt (könnyű, szellős szövésű friss törlőruhát) és bőven szórjuk meg liszttel (egy kis szemes köménymagot is szórhatunk bele) és ebbe tegyük bele a ragadós gombóccá összegyúrt tésztánkat.
A kelesztő kosarat tegyük ismét a csupán lámpára kapcsolt sütőbe és 3 órát hagyjuk bent kelni. Csupán a lámpa hőmérséklete kellemes langyossá teszi ezidő alatt a sütőt és a kenyértészta nagyon szépen megkel.
Ezután finoman borítsuk ki a tésztát szilikonos sütőpapirral kibélelt sütőtepsinkbe, vizes kézzél simítsuk körbe a szélét, majd toljuk be a tepsit a tésztával a közben 240 fokosra előmelegített sütőbe. Vízporlasztóval nedvesítsük meg a tésztát és jól gőzösítsük fel a sütő légterét a sütő mindkét oldalára porlasztott vízzel.
15 percig kell sütni így a kenyeret többszöri befecskendezéssel.
Ezután állítsuk a hőfokszabályozót 200 fokra és még 45 percig süssük a kenyeret.
Amikor kisült, tegyük hűtőrácsra és ismét fecskendezzük le bőségesen vízzel. Hagyjuk kihűlni majd ruhával letakarva másnapig pihentessük, hogy az ízek a kenyérben kellemesen összeérjenek.
|