Süti-Drezdai Stollen - Batka (Mikko, Latsia)
2005.12.06. 23:19
Eredeti drezdai Stollen /Mikko
- 500 g mazsola (nagyszemü)
- 100 g Korinthen (kisszemü mazsola)
- 100 g citronat (kandírozott citromhéj)
- 100 g orangeat (kandírozott narancshéj)
- 250 g mandula (meghámozva, felvágva)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 ek barna rum
- 12 csepp keserümandula-olaj
- 1 kiló liszt (fehér, normális)
- 1 kocka friss élesztö (vagy 2 csomag száraz)
- 400 g puha vaj
- 150 g cukor
- 0,25 l tej
- 2 tojás sárgája
- 150 g olvasztott vaj
- 125 g porcukor
A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserümandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztöket belemorzsoljuk, megszórjuk egy evökanál cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy kendövel. Ha az élesztö feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába. Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában elöször az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütöpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük. A sütönek alulról a második szintjére tesszük és elömelegített sütöben 175 fokon (forrólevegösön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erösen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sürün megszórjuk a porcukorral. A kihült Stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hüvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek. Ez a recept, egy drezdai pékmestertöl származik.
Forrás: latsia1, Index - Konyha-trükkök 31398. hsz.
Latsia megsütötte ezt a Stollent és hozzájárult, hogy a képeit feltegyem és ezzel megmutathassam, hogy készül és milyen szép lett a végeredmény. Köszönöm :-)
|