Süti-Stollenek - Jégkása
2005.12.11. 23:47
32 dkg liszt,
12,5 dkg vaj,
42 g friss élesztő,
3/4 csésze cukor,
3/4 csésze tej,
1 tk só,
1/2 tk őrölt fahéj,
2 tojás,
1/2 - 1/2 csésze finomra vágott cukrozott citromhéj és narancshéj,
1/2 csésze mazsola,
1/2 csésze vagdalt dió.
Bevonat: 2 ek vaj, 2 csésze prcukor, 2 ek víz.
Az élesztőt kicsi langyos vízben és 2 tk cukorral elkeverem és langyos helyre teszem. A tejet felmekegítem és felolvasztom benne a vajat, majd hűlni hagyom, míg langyos nem lesz. A lisztet, a maradék cukrot és a fűszereket egy tálba teszem. Hozzáadom az élesztőt, a tejet és a tojásokat, tésztává keverem, majd kelni hagyom, míg duplájára nem nő. Ekkor belegyúrom a citrom- és narancshéjat, a diót és egy veknit formálok belőle. Zsírozott sütőlemezre teszem és 45 percig fihentetem. A sütőt 210 fokra melegítem elő, 15 percig sütöm, majd a hőfokot 175 fokra csökkentve további 30 percig sütöm. A bevonat hozzávalóit sima masszává keverem és bevonom vele a stollent.
Karácsonyi stollni (nehéz élesztős tészta, sok dióval, gyümölccsel)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 dkg só, 15 dkg porcukor, fél liter langyos tej, 30 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg élesztő, 20 dkg mazsola, 50 dkg gorombára vágott dió, 30 dkg kis kockára vágott, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felolvasztott élesztőt, a porcukrot, sót és simára eldolgozzuk. Negyedórai pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a 20 dkg mazsolát, az 50 dkg diót, 30 dkg cukrozott narancshéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot. Ezután fél kilós darabokra osztjuk és 20 centis rudakat sodrunk, amiket kissé lelapítunk. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fél óráig sütjük. Sütés után forró vajjal bőven lekenjük, és vaníliás cukorral vastagon megszórjuk. Másnap fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen sokáig eltartható. Valódi ínyencség.
Német karácsonyi sütemény (Stollen)
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 8dkg porcukor, 1 egész tojás + 2 sárgája, 1 mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 20 dkg mazsola, 15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs, fél citrom reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor.
Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és folpackba csomagolva száraz, hűvös helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz
Különleges karácsonyi gyümölcskenyér (Stollen)
Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej, 3,5 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 5 tojássárgája, 13,5 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 7 dkg gyalult, pirított mandula, 5 dkg cukrozott citrom, 5 dkg cukrozott narancs, 0,5 citrom héja, 1 teáskanál vaníliáscukor, liszt a szóráshoz, vaj és olaj a kenéshez, 10 dkg olvasztott vaj a kész tészta kenéséhez, 10 dkg porcukor a szóráshoz.
A tejet a cukorral, az elmorzsolt élesztővel és 5 evőkanál megszitált liszttel elkeverjük, fóliával lefedve meleg helyen 20 percig kelesztjük. A többi lisztet és a tojás sárgákat a tésztához adjuk, gyúrjuk, majd a vajat és csipet sót is hozzáadva jól összedolgozzuk. A tésztát megint letakarjuk fóliával, és meleg helyen még 2 órát kelni hagyjuk, míg a mennyisége megduplázódik. A mazsolát a rumba áztatjuk. A beáztatott mazsolát, mandulát, cukrozott citromot és narancsot, a reszelt citromhéjat, és a vaníliáscukrot fakanállal belekeverjük a megkelt tésztába. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kézzel jól átgyúrjuk, majd hosszúkás hengert formálunk belőle. Megfelelő edényt, ha lehet "stollen-tepsit" vagy szélesebb őzgerincformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A tésztát beletéve a formára igazítjuk. Ezt is lefedve fél óráig kelni hagyjuk, míg elfoglalja, betölti a formát.
Egy sütőlemezt olajjal beecsetelünk, sütőpapírral befedjük. A megkelt tésztát ráborítjuk a közepére, rajta hagyva a formát a tésztán, és 180 fokon 25-30 percig sütjük, ezután 170 fokon további 20 percig. Ekkor levesszük a formát a tésztáról, amit 180 fokon még 50 percig sütünk. Ekkor ellenőrizzük az állagát, és 170 fokon kb. 45 perc alatt befejezzük a sütést. Vigyázzunk, nehogy sötétre sikerüljön! Kivéve a tésztánkat a sütőből az olvasztott vajjal mindaddig kenjük, amíg a vaj el nem fogy. A kihűlt tésztát fóliába csomagolva 3-4 hétig pihentetjük. Mielőtt felvágjuk, porcukorral megszórjuk.
Túrókalács (stollen)
10 dkg |
|
étkezési keményítő |
50 dkg |
|
liszt |
1 cs |
|
sütőpor |
20 dkg |
|
cukor |
3 |
|
tojás |
25 dkg |
|
tehéntúró |
20 dkg |
|
mazsola |
1 ek |
|
vaníliás cukor |
5 dkg |
|
cukrozott citromhéj |
1 |
|
citrom reszelt héja |
20 dkg |
|
hideg vaj |
12,5 dkg |
|
porcukor |
1 ek |
|
rum |
A keményítőt, a lisztet, a sütőport, a cukorot, a tojásokat és az áttört tehéntúrót összekeverjük.
A mazsolát forró vízzel megmossuk, leszárítjuk és a vaníliás cukorral, a kétféle citromhéjjal, a forgácsokra vágott vajjal, a lisztes túróhoz adjuk és sima tésztává gyúrjuk, majd egy vastag és egy vékony tésztalappá nyújtjuk.
A sütőt 200°C-ra felhevítjük-
A vastag tésztára ráhelyezzük a vékonyat, belefektetjük egy kikent tepsibe és egy óra alatt aranybarnára sütjük.
A porcukrot a rummal összekeverjük és a már kihűlt kalács tetejére kenjük.
|