Kenyér-Szuszó - rozskenyér (élesztő és búzalisztmentes) - Kenyérke
2005.12.16. 23:06
Szuszó - rozskenyér-Kenyérke
450 g rozsliszt
200 g rozsliszt (teljes kiőrlésű)
700 g rozskovász
10 g só
200 g - 350 g víz
50 g maláta (elhagyható)
Keverjük jól össze a megadott anyagot s pihentessük a tésztát 30 - 45. percig.
Ezután gyúrjuk ismét jól át s formázzuk meg. Ez a művelet a rozskenyérnél inkább az agyagozáshoz hasonlít. A ragadós kissé kemény tésztát csapjuk oda többször a sima dagasztó felülethez. Így könnyebb formázni. Végezetül vizes kézzel simítsuk át a „gombócunkat“, majd fehér rozsliszttel bőven szórjuk meg, hogy a kelesztő kosárban lévő szintén belisztezett ruha ne ragadjon hozzá. Kb. 60-90 percig kelesszük. – Villanysütő bekapcsolt lámpája pont annyi hőt termel, ami a kelesztéshez szükséges kellemes meleget megteremti.
A megkelt kenyértésztát óvatosan borítsuk a szilikonos sütőpapírral bélelt/rozsliszttel beszórt tepsire. Óvatosan, hogy a több mint 1 1/2 kg-os kenyér meg ne sérüljön. 200°C-ra melegítsük elő a sütőt s kezdetben bőséges gőzöléssel süssük a kenyeret kb. 60-75 percig.
A szeletelést legalább 12 óra elteltével szabad elkezdeni, hogy az ízek addig összeérjenek.
Ezt a kenyeret különböző magvakkal, vagdalt dióval lehet dúsítani.
Fűszerezni is lehet: korianderrel, őrölt köménymaggal, őrölt ánizzsal
|