Süti-Finom, szaftos gyümölcskenyér karácsonyra - Buzablans
2005.12.18. 16:29
Finom, szaftos gyümölcskenyér karácsonyra
Hozzávalók:
- 16 dkg liszt,
- 12 dkg margarin,
- 10 dkg porcukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 3 egész tojás,
- 1 citrom, vagy narancs reszelt héja (vagy pár csepp citromaroma),
- 2 evőkanál rum,
- fél csomag sütőpor és fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna.
- 15-20 dkg vegyes kandírozott vagy aszalt gyümölcs. (Én fél csomag vegyes kandírozott gyümölcsöt szoktam beletenni, de még jobb, ha plusz egy csomag kandírozott citromhéj vagy narancshéj is megy bele. Ilyen, sütibe való keveréket lehet kapni nagyobb élelmiszer boltokban)
- Mehet még bele mazsola, apróra tört csoki, aszalt barack, szilva, eper, ananász, durvára vágott, pirított dió is (ami éppen otthon van).
A porcukrot, margarint, vaníliáscukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat vagy citromaromát és kanalanként a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, majd legvégül a 2 EK rumot. A kandírozott gyümölcsöt megforgatjuk kevés lisztben (így nem süllyed a forma aljára) és hozzákeverjük. Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintjük liszttel (én szilikonban sütöm, még soha nem ragadt bele). Beletesszük a masszát és előmelegített sütőben légkeverésen, 150 fokon tűpróbáig (kb.35-40 perc) sütjük (amikor a teteje már kellően rugalmas és szép piros, akkor jó). A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd tálra borítjuk. Bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez 10 dkg csokit (Én Tibi étcsokit szoktam használni) gőz felett megolvasztunk, kicsit hűtjük, majd ráöntjük a gyümölcskenyérre. Csokimáz nélkül is finom, zamatos, nem száraz. Ha van két őzgerincforma, akkor érdemes rögtön dupla mennyiséget készíteni. Megjegyzés: Minél több színű a belerakott kandírozott és aszalt gyümölcs, annál szebb lesz a felszeletelt gyümölcskenyér. Alufóliába csomagolva sokáig eláll és az állástól csak zamatosabb lesz, mert jól összeérik.
Judig megsütötte ezt a gyümölcskenyeret, nagy sikere volt náluk:
|