Kenyér-Sárgarépás 4-gabonamagvas rozskenyér (élesztőmentes)- Kenyérke
2006.01.02. 00:43
Sárgarépás 4-gabonamagvas rozskenyér -Kenyérke
660 g rozskovász
165 g rozs-búza-zab-gersli keverék (teljes szemek)
165 g tönkölyliszt (teljes kiőrlésű)
165 g rozsliszt (teljes kiőrlésű)
165 g búzaliszt (teljes kiőrlésű)
2 sárgarépa reszelve
2 tk só
1 tk barnacukor
víz
1) A gabonamagvakat a sütést megelőző este leforrázzuk annyi forrásban lévő vízzel, amennyi éppen ellepi.
2) Az anyagokat jól összekeverjük, meggyúrjuk s 30 percig pihentetjük. Az összeállításnál szükség szerint egy kis vizet adjunk a tésztához, hogy az anyag kellően összeálljon.
3) A tésztát ismét jól átgyúrjuk, formázzuk s egy kb. 30 cm hosszú kizsírozott formatepsibe tesszük, majd meleg helyen legalább a duplájára kelesszük.
A kovász aktivitásától függően min. 2 óra szükséges. De több is lehet. Ha hosszabb ideig kell keleszteni, akkor terítsünk a tepsiben lévő kenyérre langyos vizesruhát, melyet időnként frissítünk, hogy a tészta felületét ne hűthesse le.
4) 230 fokra előmelegített bőven gőzölt sütőben kezdjük meg a sütést l5 percig.
Ezután állítsuk a sütőt 180 fokra s 60 percig süssük a kenyeret, miközben a felületét és a sütőfalát vízzel gyakran befecskendezzük.
A 60 perc elteltével vegyük ki a kenyeret a formából, és a rácson süssük további 15 percig.
A sütőből kivett kenyeret ismét kellően permetezzük be, majd takarjuk le, s hagyjuk a szeleteléshez kihűlni.
Ha a kenyerünk héja túlsülne, kérges kemény lenne, akkor sokat segít a többszöri langyos vizesruhába csavarás.
Kb. 1500 g-os kenyér lesz.
|