Tönkölybúza kenyér (Bio, fehér és félbarna) - Jégkása
2006.01.07. 00:07
Bio fehér tönkölybúza kenyér
3 dkg élesztőt szétmorzsolok 50 g mézzel erre rátettem 100g lisztet 2 dl langyos vízzel összekevertem és hagyom állni egy éjszakát.Másnap a maradék 90 dkg liszttel 2 tk. sóval és kb. 3 dl vízzel tésztát dagasztok géppel kb.: 20 perc ezután 40 perc kelesztés. Formázás után zacskóba tettem és kb. 1 óra kelesztés után 200 fokon 10 perc, utánna 180 fokon kb. 35 perc sütés. A kész tésztát megmértem és 1550g volt ezért 1000g ból egy nagyobb a maradékból egy kisebb kenyeret formáztam. Mikor kivettem a sütőből lekentem vízzel ekkor lett cserepes a héja.
A recept Borbás Mária nevéhez kapcsolódik.Ő fele barna tönkölylisztből készíttette, de én fehérkenyeret szerettem volna sütni.
Egy újabb variáció, szintén Jégkásától:
Félbarna tönkölykenyér
A recept alapja a Bio fehér tönköly kenyér. Előző este bekevertem 10 dkg fehér lisztet 15 g élesztővel 1 ek mézzel és 1 dl langyos vízzel beletettem az egészet a kenyérsütő üstjébe és elkavartam, ott hagytam másnapig. Ma amikor hazaértem a többi hozzávalóval 150g teljesőrlésű tönköly lisztet és 250 g fehér tönköly lisztet 1 tk. sót. 1 kk. sikért. és egy ek búzacsírát, valamint 2 ek. napraforgó és tökmagot tettem még bele 2dl vizet, és dagasztás közben még amannyit igényelt.Tészta programot inditottam el, kelt 50 percet, majd formáztam csináltam mellé 3 zsemlét és zacsiban sütöttem. kicsit ellapult és összesült a zsemlével.Finom ropogós kenyér lett.
Ma sütöttem tönkölykenyeret.Annyi a változtatás a lisztek aránya 62dkg fehér tönkölyliszt 38dkg teljesőrlésű tönkölyliszt, mivel az elején nehezen állt össze a tészta több lett a víz lágy lett a tészta, kellet még hozzá kevés lisztett tennem és adtam még hozzá 1 kk sikért.Majd látod a képeken az eredményt. A kenyér finom lett.
A képsort ettől a képtől lehet megnézni:
|