Francia kenyér (Baguette) - Batka
2006.01.07. 00:37
Francia kenyér (Baguette)
- 1 1/2 kiskanál szárazélesztő (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztő (kb. 1 dkg),
- 26 dkg finomliszt,
- 14 dkg búzadara,
- 2 dl forró víz,
- 1 kiskanál cukor,
- 1/2 mokkáskanál só,
- 2 dl langyos víz,
- egy csipet aszkorbinsav.
A búzadarát a két dl vízzel leforrázzuk, és hagyjuk kihűlni (esetleg egy tányéron szétterítjük, hogy hamarabb hűljön). A dagasztóedénybe a szokásos módon először az élesztőt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihűlt darát tesszük, végül beleöntjuk a 2 dl langyos vizet. A kenyérsütő gépet a FRENCH BREAD programra állítjuk, és elindítjuk. Ha hagyományos formában szeretnénk megsütni, akkor MANUAL üzeműre állítjuk a gépet, és a kész tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú hengert formálunk belőle, zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyjuk (kb. negyed óráig) Sütőbe tétel előtt a tetejét tejjel megkenjük, majd 240 °C-on 15 percig, 200 °C-on további 30 percig sütjük. Ha sütőben szeretnénk sütni, kevesebb víz kell, különben ellapul! Ez az eddigi legfinomabb baguette, amit itthon sütöttem. Nagyon jó, ropogós a héja és ízes a belseje.
Forrás: v. Szepesfalvy Gábor Externet konyhalistás gyűjteménye
|