Egyéb-Kandírozott narancshéj (Stahl Judit) - Batka
2006.01.08. 15:09
Kandírozott narancshéj (Stahl Judit)
"Előre figyelmeztelek, nem egy expressz-munka. Tehát először is gyűjtsd össze az üres narancshéjakat úgy, hogy napról napra dobáld bele őket egy jó nagy tálba, majd önts rájuk hideg vízet. A vizet minden nap cseréld le róluk! Kb. 1 hét alatt annyi narancshéj gyűlik össze, amennyiért már érdemes nekiállnod a dolognak.
Ha már összegyűlt a heti adag, indulhat a meló. A beáztatott narancshéjakat vágd kb.10x1 centis csíkokra, majd tedd bele egy jó nagy fazékba. Engedj rájuk bőven hideg vizet, és forrald fel. Ezután tartsd forrásban a csíkokat 1-2 percig, majd szűrd le őket, és csepegtesd is le. Ezt megismétled 4-5 alkalommal, hogy elvedd a héjak kesernyésségét.
Jön a következő lépés, a cukorszirup elkészítése. 6 narancs héjához keverj össze 40 deka cukrot 1/2 liter vízzel egy fazékban, és mérsékelt tűzön kevergetve melegítsd fel, hogy a cukor felolvadjon. Ha ezzel megvagy, add hozzá a sziruphoz a lecsepegtetett, előfőzött narancshéjakat, és forrald fel az egészet. Takaréklángon kb. 1 órán át tartsd gyöngyöző forrásban a cukros narancshéjakat, és néha kevergesd meg őket. Amikor a héjak már puhák és szinte átlátszóak, abbahagyhatod a főzést. Vigyázz, ne főzd őket túl!
A megfőtt héjakat aztán szűrd le, és alaposan csepegetesd is le. Következik a hempergetés. Egy nagy tálcára szórj ki 20-30 deka cukrot, és a megfőzött, lecsepegtetett héjdarabokat alaposan hempergetsd bele a cukorba, hogy mindenhol bevonja őket. Végül a cukros héjakat tedd rácsra, és hagyd, hogy egy éjszaka alatt jól megszikkadjanak."
Megjegyzés: egy éjszaka alatt ugyan nem szikkadnak meg! A penészesedés elkerülése végett viszont teljesen ki kell szárítani őket, mielőtt a végleges helyére tesszük. Én a tálcán hagyom őket, amit beteszek a sütőbe (légkeverésesem van). Nyitott ajtónál beindítom a ventilátort (a hőmérséklet-szabályozót nem kapcsolom be! vagyis a hideg sütőt "szeleltetem"), hagyom pár percig, kikapcsolom, átforgatom a héjakat, és ha eszembe jut, aznap ezt még megismétlem néhányszor. A tálcát aztán tíz percre be kell áztatni, hogy a rákövült cukortól megszabadítsuk.
A kész kandírozott narancshéj fehér része porcukor színű, tapintásra kemény, de harapásra puha. Ha kell, könnyű kisebb darabokra törni. Légmentesen záródó műanyag dobozban az idők végezetéig eláll (ha véletlenül marad). Magában is fincsi, vagy étcsokiba mártva, de kalácsba is isteni a bolti Backmit keverékek helyett, ui. nincs mellékíze, felveszi a tészta nedvességét, felpuhul (az íz fokozása érdekében be lehet áztatni narancslébe), és nem mű-, hanem igazi narancs ízű.
|