Gyümölcsös csiga-fonat - Jégkása receptje, 1947dél receptje alapján
2006.01.12. 23:21
Jégkása receptje, 1947dél receptje alapján
Gyümölcsös csiga-fonat
150 ml tej 1 tojás 350 g fehér kenyérliszt (én süteménylisztet használtam) 5 ml só 10g cukor + 1 tk édesítö 25 g vaj + kb 2 deka majd lágyítva 15g élesztő
Ebből készül a tészta, dagasztó programon. Amíg a gépem dolgozott, beáztattam juharszirupos rumba mazsolát, és darabokra vágott aszalt sárgabarackot. (természetesen bármilyen gyümölcs lehet.)Amikor készen volt a tészta, enyhén lisztezett deszkára borítottam, kicsit átpofoztam,majd kb. 30x30 cm-es négyzetet nyújtotam belőle.Ezt megkentem az olvasztott vajjal, rászórtam a rumtól lecsöpögtetett gyümölcsöt, még egy-két csokidarabot is dobáltam rá. Erre barnacukrot hintettem, és fűszereket. Fahéjat, szegfűszeget és ánizst. (persze ez is lehet tetszés szerinti)Jó szorosan feltekertem, 12 szeletet vágtam belőle, ezt zsírozott tepsibe raktam. És már sülhet is. Kb. 15-20 perc alatt sül meg. Előmelegített sütőben kell sütni.A végén, nem rögtön, a sütőből való kivétel után, de még melegen megkentem a következővel.Kb. 5 deka cukrot kis vízzel felolvasztottam, megforraltam. A végén vérnarancsaromát tettem bele. (de ez is lehet narancs, cirom), és ezzel megkentem a csigák tetejét. Amit változtattam az eredetileg 15 ml cukor volt, 7,5ml élesztőpor és a sót kifelejtettem és tettem még bele egy kiskanál ecetet. Juharszirup híján mézes rumos melegvízbe áztattam a gyümölcsöket. Tettem még a gyümölcsök alá egy vékony csík marcipánt, barnacukorral szórtam meg és pici fahéjjal. P.zsizsu fonatos formája nagyon teteszett ezért a csigák helyett ezt készítettem el.
A képek: Jégkása, gyümölcsös csiga-fonat - fázisképek
|