Lángosok (káposztás és burgonyás) - Bundik
2006.01.17. 17:06
Burgonyás lángos
2 kg liszt 5 dkg élesztő 1 liter tej, vagy vegyesen a krumplilével cukor kis marék só 1 szűrőnyi (kb 1kg) sós, főtt krumpli kb 0,5 dl olaj
Kockára vágva megfőzzük a megtisztított krumplit. Áttörjük. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük az áttört krumplival, hozzátesszük a kis marék sót, lisztet. Jól átdagasztjuk, míg el nem válik az edény falától, hozzádagasztunk egy kevés olajat. Langyos helyen, letakarva kelesztjük (kb háromszorosára), ekkor olajos kézzel egy kicsit visszadagasztjuk, újra kelesztjük. Ekkor már elég a duplájára. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formájúra vágjuk. Ilyenkor nem dagasztjuk vissza! Nagyon forró olajban kisütjük. Minél forróbb az olaj, annál kevésbé lesz olajos a kisült lángos.
Káposztás lángos
Ugyanaz a tésztája, mint a burgonyásnak, csak beledagasztunk ízlés szerinti mennyiségű és ízesítésű pirított káposztát. (amit a káposztás tésztához szoktunk csinálni). A pirított káposzta zsiradéktartalma miatt ehhez nem kell olajat dagasztani a tésztába.
Zsiradékon megkaramellizáljuk a cukrot. Ebbe beletesszük a lereszelt, sózott, kinyomkodott káposztát. Addig pirítjuk, míg megpuhul. A végén őrölt borssal ízesítjük.
|