Egyéb-Árpamaláta - Kenyérke
2006.01.22. 22:21
Árpamaláta
Csíráztassunk árpát.
Legcélszerűbb csíráztató tálkában.
Ne várjuk meg a csírázáskor, hogy a gyökérzet teljesen kijöjjön. Elég ha a levélcsíra picit kibújik. Ezután levegőn, rácsra tett papíron szárítsuk ki a kicsírázott magvakat. Fontos, hogy teljesen kiszáradjon, mert pirításkor csakis száraz magokból kaphatunk kellemes aromájú malátát.
A kiszárított magvakat vastag aljú edényben enyhén pörköljük meg. Várjuk meg, amíg teljesen kihülnek. Ezután daráljuk porrá és a port csavaros üvegbe lezárva tároljuk be.
Zömlék, kiflik sütésére kiváló, de fehérkenyérbe is lehet belőle tenni. Ropogóssá teszi a héjat és finom aromája lesz a friss pékárúnak.
60 dkg liszthez 1 evőkanállal szoktam használni.
|