Nyitott diós /mákos kalács - HpKriszti
2006.01.26. 02:08
Nyitott diós /mákos kalács.
Tészta:
- 50 g élesztő,
- 50g porcukor,
- 2 dl tej,
- 500 g liszt,
- 4 tojás sárgája,
- 2 cs.vaníliás cukor,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 120 g vaj
Töltelék:
- 50 g mazsola,
- 1/2 dl rum,
- 50 g.cukrozott narancshéj,
- 1 dl tej,
- 80 g cukor,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- 30 g vaj,
- 150 g darált dió,
- 2 ek.zsemlemorzsa,
- 1 mk.fahéj.
Máz:
- 2 ek.citromlé,
- 4 ek porcukor keveréke
Elkészítés:Az élesztőt kevés tejjel ,és cukorral felfuttatjuk.A lisztet tálba szitáljuk,és elkeverjük az élesztős tejjel,letakarjuk,10 percig kelesztjük. Kikeverjük a tejet, tojássárgákat, cukrot, van.cukrot, sót, citromot, vajat, majd 2-3 részletben a liszthez keverjük, szép,hólyagos legyen. Letakarva 40 percet kelesztjük, a kétszeresére. A tölteléket megfőzzük,kinyújtjuk a tésztát, bekenjük vele, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük a rudat, majd hosszában a végétől 2-3 cm.-re szétvágjuk és így fonjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. 200 fokon 35-40 percig sütjük. Még forrón meglocsoljuk a mázzal.
Én annyit változtattam most az elkészítésen, hogy az élesztőt ugyan felfuttattam, de minden mással együt a gépbe tettem dagasztani. Csináltam már így is, úgy is, nem lett most sem rosszabb. A töltelékem nekem a karácsonyról megmaradt, megfagyasztott bejgli töltelék volt,így lett diós is és mákos is. Szerintem nagyon finom, pikáns kalács, érdemes kipróbálni.
E.Margit véleménye és képei:
Elkészült a Nyitott kalács, teljesen Kriszti receptje alapján csináltam, egyedül a gyümölcscukor mennyiségén változtattam Julika javaslata szerint. (-30%) Az egészet a gépben dagasztattam, még az élesztőt sem futtattam fel külön.
Íme a képek róla:
Nyitott kalács - HpKriszti rceptje alapján
A története pedig az, hogy fantasztikusan finom és lágy a tésztája és a sok élesztőtől igen gyorsan és hatalmasra kel. A sütés közben egy darabka önálló életre kelt és leköltözött a tepsire. Ezt persze még forrón megettük. Hát isteni finom, érdemes kipróbálni, ajánlom mindenkinek figyelmébe. Nekem sajnos a vacak sütőm egy kicsit megkapta a tetejét, pedig egy idő után letakartam sütőpapírral. Az az igazság, hogy én nem szoktam cukros dolgokat sütni, így nem tudtam, hogy ez ilyen hamar megbarnul. Nagyon finom rajta a citromos, cukros máz.
Legközelebb két formában fogom csinálni, mert egybe szerintem sok ez a mennyiség.
|