Csíkos kifli és paprikás kifli - HpKriszti
2006.01.27. 00:28
Csíkos kifli
Fehér tészta:
- 20 dkg főtt,melegen áttört burgonya,
- 40 dkg finomliszt,
- 1 dl víz,
- 1-1 mokkáskanál só és cukor,
- 2,5 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj
Piros tészta:
- 1 nagy hagyma,
- 5 dkg vaj,
- 1 ek.pirospaprika,
- fél mokkáskanál őrölt kömény,
- 15 dkg főtt,melegen áttört burgonya,
- 40 dkg finomliszt,
- 1 dl víz,
- 1 mokkáskanál só és cukor,
- 2,5 dkg élesztő.
Elkészítés: amíg a fehér tésztát dagasztja a gép, a piros tésztához a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd levéve a tűzről megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel, hűlni hagyjuk, majd a gépben ezt a tésztát is megdagasztjuk. Letakarva, langyos helyen pihentetjük kb. egy órán át, majd átgyúrjuk, rúddá sodorjuk. Egyenként 20 egyenlő részre vágjuk, majd kézzel egy fehéret,egy pirosat kihúzgálunk, egymásra tesszük, majd vékonyra nyújtjuk, kiflit sodrunk belőle.((( Nekem ennél gyorsabban kellett haladni, mindkét tésztát külön kinyújtottam, majd egymásra tettem, és igy daraboltam fel, ill. sodortam össze.))) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Enyhén sós vízzel megkenjük, éles késsel bevagdaljuk, megszórhatjuk köménnyel - vagy sajttal ízlés szerint - kicsit pihentetjük, előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt szép ropogósra sütjük.
Én a tészta egy részét csak paprikás kiflinek sütöttem meg, az is finom lett, a kimaradt fehér tésztát virslivel töltöttem meg, mert féltem,hogy sok lesz a 20 db csíkos kifli, de elfogyott minden szerencsére. Nem volt rendes élesztőm, most először volt jó tapasztalatom a szárított élesztővel kapcsolatban, én azt tettem bele. Sok sikert annak,aki megsüti. Üdv,Kriszti
|