Foszlós kalács - Batka
2006.01.29. 00:28
Foszlós kalács gépben dagasztva, sütőben sütve
90 dkg finomliszt 15 dkg kristálycukor 5 dkg (1 kocka) friss élesztő 1 tojás 3,5 dl langyos tej 5 dkg vaj csipet só (2 tk vaníliakivonat, mazsola, stb.)
A cukorral elkevert tejet (mikróban) meglangyosítjuk, az üst aljára morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk úgy egy deci langyos tejet, 10 percig állni hagyjuk. Ezután rámérjük a lisztet, sót, belepottyantjuk a tojást. A maradék cukros tejben felolvasztjuk a vajat. Elindítjuk a csak dagasztás-kelesztés programot, és közben hozzáadagoljuk a cukros-vajas tejet (kb. két perc). A gépet magára hagyjuk, hadd dolgozzon. Nagyon kemény tésztát kapunk.
Az én gépem DOUGH programon 20 percet dagaszt, azután 70 percet keleszt. Ezután kiveszem a tésztát, megfonom. Általában kettő nagy vagy négy kisebb kalácsot fonok. A nagy gáztepsimet kivajazom, és a kalácsokat jó messze teszem egymástól, mert óriásira kelnek! Nagy ritkán olvasztott vajjal megkenem (általában semmivel), aztán még kb. 30 percet kelesztem a langyos sütőben, aztán 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm (gyönyörűen bebarnul így is, de csak a vajtól lesz fényes).
Megjegyzések: A tészta jó kemény, remekül lehet rajta a fonást gyakorolni. Mivel alig édes, önmagában, édes vagy sós rátéttel (húsvétkor sonkával, tojással) egyaránt ízletes. Ha véletlenül marad, műanyag dobozba vagy nylonzacskóba téve napokig olyan friss marad, mintha akkor sült volna.
Forrás: Borcsa nagymamája (Mindmegette), a saját szánk ízére és kenyérsütőgép dagasztóprogramjára alakítva.
|