Kürtőskalács - Jégkása
2006.02.06. 01:24
Jégkása
KÜRTŐSKALÁCS Schubert Évától
2 dkg élesztőt egy kevés cukrozott langyos tejben felfuttatunk. 60 dkg liszttel 15 dkg vajat vagy Ramát elmorzsolunk, a tejes élesztőt hozzáadjuk, és csipetnyi sóval, 8 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal meg egy kevés rummal hólyagosra kidolgozzuk (gépben 20 perc dagasztás), közben langyos tejjel "szabályozzuk" a tészta állagát: se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Letakarva kelni hagyjuk, majd kinyújtva, két centiméteres szalagokra vágjuk egy tepsire két megvajazott őzgerincformát felfordítva ráfektetünk. A tésztát ide-oda húzzuk külön-külön mindkét formára. A tetejét kenőtollal megvajazzuk és durvára vágott, kristálycukorral összekevert dióval bőségesen megszórjuk. Sütés közben néha a sütőből kihúzzuk, és vajjal kenegetjük. Mielőtt teljesen elkészül, egy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk, és addig sütjük, amíg rá nem keményedik.
|