Kenyér-Zsúrkenyér (cukormentes) - Andi
2006.02.15. 21:37
Zsúrkenyér (cukormentes) - Andi
Cukormentes Zsúrkenyér
- 500 dkg liszt (32dkg rétesliszt, 18dkg BL-55 sima fehér liszt)
- 2 dkg élesztő
- 2dkg vaj
- 2dl tej
- 1kk só
- 1ek ecet
- kefír
Az élesztőt a 2 dl tejben hagytam felfútni, természetesen a cukor hiányában nem igazán látványos, inkább a tej tetején úszkáló barna foltoknak lehetne nevezni a látványt. A lisztet elkevertem a sóval, majd az 1 ek 10 %-os ecetet belecsurgattam. Az élesztős tej kb 2/3-át a liszthez öntöttem, a maradék tejben megolvasztottam a vajat, és ezt is a liszthez öntöttem. Eddig volt az alaprecept, amit ezen honlapon találtam. De mivel túl keménynek véltem a tésztát, tettem hozzá kefírt, amit előzőleg kicsit meglangyosítottam. Kb 2 dl használtam, de ezt nem tudom pontosan. Majd jól kidagasztottam (hólyagos és sima lett a teteje, a tál oldalától elvált), kelesztettem 1 1/2 órát, majd átdagasztottam, ismét kelesztés, kb 3/4 órát, majd kicsi dagasztás, beletettem a formába és ott még hagytam kb 20 percet kelni. Légkeveréses villanysütőben 200 fokon 10 percig, majd 160-170fokon jó 1 órát sütöttem. Közben egyszer megkentem a tetejét sima vizzel.
|