Mokkatorta - HpKriszti
2006.02.16. 00:55
Mokkatorta
Piskóta: a szokásos gyors variációban, ennél a sütinél 7 tojásból
7 db fehérjét a robotgéppel habbá verem, egy csipet sóval, majd mikor már majdnem kész, egyenként hozzáadok 7 ek. cukrot. Amikor teljesen kemény a hab, a leglassabb fokozaton keverem tovább, hozzáadva a sárgájákat, egy cs. sütőport, majd a legvégén 7 ek. lisztet, de ezzel már nagyon lassan dolgozunk, a legjobb fakanállal beleforgatni, én a géppel szoktam, van rajta egy egészen lassú fokozat, formába öntjük, és megsütjük.
A krémhez elkeverünk kristálycukrot kb. 6 ek, és kakaót 2-3 ek natúrt, vagy ha cukrozott, akkor 4-5 kanálnyit, de kevesebb cukrot teszünk. Egy ek vízzel főzni kezdjük, amíg hólyagosan nem forr, majd lehűtjük. Közben egy 20 dkg vajat habosra keverünk 3 púpozott ek. porcukorral, (eredeti szerint egy nyers tojással, de én ezt nem teszem bele) majd beleforgatjuk a szirupot, és robotgéppel alaposan kikeverjük. Vigyázni kell, mert a szirup hogy hűl, nagyon megkeményedik, én 1-2 percenként megkeverem és kásás állapotban adom hozzá. A lényeg,hogy annyira kihűljön,hogy a vajat ne olvassza meg! A krémet kicsit lehet könnyebbé tenni, egy kis tejből és lisztből főzött krémszaporítóval, a lényeg, hogy egy gombócot főzzünk belőle, mert különben folyni fog az egész. Amikor robotgéppel a krémet készre kevertük, a legvégén adunk hozzá 2 csapott ek. nescafét, úgy szárazon (lehet ez több is-ízlés szerint, én nem teszek többet, nehogy kukorékoljanak a gyerekek) A kávé nem olvad így szét, olyan finom, ahogy a lágy krémben olyan kicsit szinte ropogósan kerül elő az íze.
|