Torta - Endzsi
2006.02.16. 20:50
Torta
a piskótához: tojásonként 2 dkg cukor, 2 dkg liszt 1 púpos kk. sütőpor(5 db tojáshoz)
a krémhez: 2,5 dl tej, 4-5 evőkanál gríz, cukor, vanilia aroma, reszelt citromhéj, 15 dkg margarin 25 dkg túró.
a piskótát elkészítjük: a tojás sárgáját a 2/3 rész cukorral nagyon habosra keverjük, a fehérjét először félig felverjük, majd a mardék cukorral kemény habbá verjük. a sárgájához keverjük a fehérjét és végül a sütőporral elkevert lisztet. ezt már inkább csak forgatjuk óvatosan. vajazott, lisztezett (vagy sütőpapíros) formába úgy kenjük bele a masszát, hogy a szélein magasabb legyen a közepe pedig alacsonyabb. picit megnyitott, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük. amint kész rácsra borítjuk, és gyorsan szellős, hűvös helyen lehűtjük.
a krém: tejbegrízt -jó sűrűt- készítünk és még forrón hozzákeverjük a margarint. jól kidolgozzuk habverővel és amikor langyos, hozzáadjuk a túrót és az ízesítőket. a piskóta lapot felvágjuk és megkenyjük a túrókrémmel, majd kívül is bevonjuk vele.
a torta oldalát csokidarával díszítjük. a tetejét én úgy csináltam meg, hogy egy sütőpapírra a tortaforma kör alapját felrajzoltam, és arra a körre kentem olvasztott csokit (TIPP: a csokiolvasztás macerás mivel ha forróra hevítjük a csokit összeugrik és nem lesz használható. erre találtam ki azt, hogy egy fém tálba teszem a kockára tört csokoládét és a hajszárítóval 1-es fokozaton, folyton kevergetve nagyon szépen fel lehet olvasztani). amikor már jól kihült a csoki melegített késsel cikkekre vágtam és a tortára helyeztem.
a két torta egyforma csak a díszítés más:)
|