Csokoládés őzgerinc - E.Margit (Nők lapja)
2006.02.19. 01:25
Csokoládés őzgerinc:
- 150 g aszal sárgabarack, datolya, füge vegyesen
- 100 g cukrozott citrom és narancshéj vegyesen
- 80 g mazsola
- 160 g finomliszt (+a formához egy kicsi)
- 125 g vaj vagy margarin (+a formához egy kicsi)
- 150 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1/2 kk sütőpor
- 2 ek rum
- 200 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 ek olaj
- 20 szem hámozatlan mogyoró
- 2 ek morzsacukor
Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, a gyümölcsökhöz adjuk és összekeverjük a kimért lisztmennyiségből elvett 2 ek liszttel.
Kivajazunk, lisztezünk egy 1,2 l-es őzgerincformát.
A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, az egyenként hozzáadott tojásokkal, a sütőporral elkevert liszttel, a rummal, végül beleforgatjuk a gyümölcskeveréket a liszttel együtt.
Az őzgerincformába simítjuk és a középső bordamagasságon 50-60 percig, tűpróbáig sütjük.
15 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal és bevonjuk vele a süteményt. A szeletek helyére egy-egy mogyorószemet ültetünk, a sütemény tetejét megszórjuk a morzsacukorral.
A csokoládét hagyjuk egészen megdermedni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük.
Tipp: Érdemes a rács alá sütőpapírt tenni, így a lecsöppent és megdermedt csokoládét újra felhasználhatjuk.
|