Oroszkrémtorta - Andi
2006.02.19. 21:20
Oroszkrémtorta (B&W Szakácskönyvek)
(század elejei házi recept)
4-5 tojásból piskótát verünk, és 5 db kerek, tortaforma nagyságú lapot sütünk belőle. (1 tojásra 2 dkg cukrot és 2dkg lisztet kell számolni)
7 db tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2dl tejet, fél szál vaniliát simára keverünk, és tűzön besürítjük, majd kihűtjük. Kevés vízben 4-5 zselatint feloldunk, 1/2 liter habtejszínt felverünk.
7-8dkg mazsolát beáztatunk kevés rumba, összevágunk kockára 5-10dkg kandírozott gyümölcsöt.
A tejszínt finoman a tojásos krémhez keverjük, hozzáadjuk a zselatint, mazsolát és a gyümölcsöt.
Töltéshez magas tortaformát használunk. A tortaforma fenekére tegyünk egy réteg krémet, majd a piskótalap, így rétegezve, a végére piskótalap maradjon. Az így betöltött tortát állítsuk a jégre, tálalás előtt borítsuk egy tálra, tejszínnel díszíthetjük. Legjobb ha egy éjszaka jégen áll.
Ez az eredeti recept, egy az egyben másoltam ki a sütiskönyvből. Én is még csak egyszer csináltam meg, és a vendégek és férjem szerint nagyon finom lett, de apró megjegyzéseim vannnak hozzá:
tejes cukros tojássárgája sürítése nagyon időigényes, fontos, hogy nem forrhat fel, mert akkor oda az egész. de nagyon megéri a türelem. Nekem kerámia lapos tűzhelyem van, így viszonylag könnyű volt egyenletes hőfokot tartani.
4-5 zselatin, foggalmam sem volt, mit ért alatta, és 4 dkg-mal próbálkoztam, de szerintem sok volt, kb 3 dkg is elég, persze ez függ attól is, hogy milyen sürüre sikeredett a tojássárgája
Már régóta nem hagyományos habtejszínt használok, mert nagyon ritkán sikerült rendesen felverni, ezért inkább un. habalapot használok, ami felverve sokkal keményebb, mint a tejszín, jobban tartja az állagát, már cukrozott. Talán ezért is nem kellett nekem annyi zselatin. Ha valaki igazi tejszínnel csinálja, próbálja ki előszőr a 4 dkg zselatint, mert inkább kicsit keményebb legyen,mint hogy szétessen.
|