Ázsiai mogyorós rostélyos - Majorkaj
2006.02.21. 23:11
Ázsiai mogyorós rostélyos
Hozzávalók: kb. 1 kg. brokkoli(megtisztítva 70 dkg) 15 dkg sárgarépa 50 dkg rostélyos (én pulykamellből csináltam) 3 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál méz 2 evőkanál száraz fehérbor 1 csapott evőkanál étkezési keményitő 2 gerezd fokhagyma 1 db 10 centis friss gyömbér (én örölt por gyömbért használtam) 1-2 friss chillipaprika 10 dkg szójacsíra vagy 1 kis doboz szójacsíra konzerv 1/2 deci olaj 1 deci meleg víz 4 dkg sós mogyoró só
Vizet engedek egy nagy fazékba, szórok bele sót és felforralom. Miközben melegszik a víz a megmosott brokkolit rózsáira szedem szét. A sárgarépát megpucolom majd vékony szeletekre vágom. A húst kisebb csíkokra felvágom. Ezután elkészítem a húshoz a pácot. Egy kis tálkában kézi habverővel összedolgozom a szójaszószt a mézzel, a borral meg a keményítővel. A húscsíkokat alaposan beleforgatom és legalább 8-10 percig hagyom állni benne.
Amíg a hús falatok a pácban fűrdőznek, roppanósan puhára főzöm az előkészített zöldségeket a mostanra már lobogva forró, enyhén sós vízben. Először a répát teszem a fazékba, majd 2 perc múlva a brokkolit. Miután a brokkoli már főtt 3 percet, a répa meg 5 percet, leszűröm őket, hideg vizet engedek rájuk, lecsurgatom és félreteszem. Előkészítem a fokhagymát, a gyömbért , a chilipaprikát és a szójacsírát. Vagyis megtisztítom és finomra vágom a fokhagymát, krumplihámozóval meghámozom a gyömbért és lereszelem a kézi reszelő apró lyukú oldalán. Kimagozom és apróra vágom a chilipaprikát, majd átöblítem a szójacsírát, ha konzervet használok leöntöm róla a levét. Indulhat a sütés ! A wokba beleöntök 1/2 deci olajból egy evőkanálnyit és erős lángon megforrósítom. Ekkor a páclével együtt beleteszem a vékony húscsíkokat és buzgón kevergetve 3-5 perc alatt megsütöm őket. Ezután szűrőlapáttal kiszedem és félreteszem a húst. Most megint olaj kerül a wokba, ami megmaradt a 1/2 deciből. Felhevítem és rádobom a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért (én a port) meg az apróra vágott chilipaprikát (én ezt sem raktam bele, tálalásnál adtam hozzá Erős Pistát aki kért hozzá). Pár pillanat múlva, amikor megérzem fenséges illatukat,hozzájuk adom a főtt brokkolit és a sárgarépát is. Már csurgatom is hozzá a meleg vizet és kevergetve 1-2 perc alatt átmelegítem a zöldségeket. Végül visszateszem a wokba a megsütött húscsíkokat, beleszórom a szójacsírát és miután a mozsárban durvára törtem a sós mogyorót, azt is ráhintem. 1-2 perc alatt kevergetve készre párolom az egészet és tálalok. Ha nem lenne elég sós kevés szójaszósszal billentem helyre a hiányt. Én főtt rizzsel tálaltam.
|