Cipóban sült sonka - Jégkása
2006.02.26. 02:08
Cipóban sült sonka
Hozzávalók 4 személyre: 400g finomliszt, 1 ek. cukor, 40g élesztő, 1 ek. só, 2 ek. +1 kk. olaj, 1 kk. őrölt köménymag, 800g füstölt főtt sonka, 1 tojássárgája. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kevés lisztet és konyharuhával letakarva 15 percig kelni hagyjuk, azaz kovászt készítünk. Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Ha szükséges hozzáadunk még egy kevés langyos vizet és hólyagosra dagasztjuk, 30-35 percig duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, kb 30X30 cm-es négyzetre nyújtjuk, a széleket vizes kenőtollal áthúzzuk. Közepére helyezzük a sonkát, ráhajtjuk a tésztaszéleket, cipó formájura igazítjuk, majd sütőpapirral bélelt tepsire emeljük, letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk. A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal megkenjük vele a tésztát és 200 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, végül nem túl vékonyan felszeleteljük.
|