Rozmaringos ünnepi kenyér - Jégkása
2006.02.26. 02:08
Rozmaringos ünnepi kenyér
Hozzávalók 10 személyre: 80 dkg finomliszt, 20 dkg durumliszt, 5 dkg sörélesztő, 2 kk. só, 1,2 dl extraszűz olivaolaj, 20 dkg kimagozott, apróra vágott zöld olajbogyó, 2 ek. őrölt rozmaring. A kétféle lisztet, a 4 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, 1 dl olajat és a sót tésztává gyúrjuk, majd golyókat formázunk belőle, a tetejüket megkenjük a maradék olajjal, és 1 órát pihentetjük. Ekkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, belegyúrjuk az olajbogyót és a rozmaringot, majd kiolajozott kuglófformába tesszük. Ha nincs formánk kézzel is malomkerék alakúra igazítjuk. 30 percig hagyjuk pihenni, ezalett a tészta duplájára dagad. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben aranybarnára sütjük .Kb. 50 perc. Hidegen tálaljuk.
|