Csokimáz-variációk - Batka gyűjtése
2006.03.03. 00:24
Csokimáz-variációk (nlc)
S_kata
10 dkg-os étcsokoládé, (valódi fekete csoki) 2-3 kanál tej, 2-3 kanál cukor, 10 dkg teavaj (nem margarin)
Felolvasztom a csokit gőz felett, belekeverem a cukrot és a tejet jól elkeverem, hozzáadom a vajat és hagyom benne elolvadni. Utána megint elkeverem. Szép habos lesz, ha egy kicsit hűl, rárakom a tortára vagy süteményre.
Marianna10
10dkg tortabevonó (étcsokis) 4 ek olaj
Az olajba beletördelni a csokit és nagyon kis ideig melegíteni éppen csak addig ameddig a csoki felolvad!
Dudyka
Én úgy készítem, hogy veszek egy adag csokit. És fél adag vajat. (attól függ mire és mennyi kell) A csokit megolvasztom egy edényben mikróban, éppen addig, hogy lágy legyen, de ne folyjon szét. Átkeverem, beledobom a darabos vajat, ami már puha volt előtte! Átkverem, lefedem kicsit, megint keverem, szépen felolvad és önthető lesz csokira, sütire, bármire. Tibi táblát szoktam használni általában erre. Szerintem finom és nagyon szép lesz!
pmelka
Csokimikulás gőz fölött felolvasztva étolajjal, v. zsírral!
urino
Ami nekem eddig a legjobban bevált: csoki + főzős kakaópor egy kevés vízzel (kb 1 evőkanálnyi) összefőzve. Egy pici cukor bele. Talán lassabban szilárdul meg, mint a tiszta csoki, de amikor felvágom nem reped meg.
csillu_
A mi tuti receptünk: 20 dkg cukor, 3 ek kakaó, 3ek tej, ezeket lassú tűzön összefőzöm, majd leveszem a melegről és 10dkg vajat hagyok benne elolvadni, kicsit várok, mert szépen sűrűsödik, ahogy hűl, majd ráöntöm a tortára/sütire, nagyon szép fényes és ha van az embernek türelme, egész vastag mázat is lehet belőle kreálni, mert még majdnem hidgen is szépen terül és kenhető
Nutrison
Soha nem használok csokit a máz készítéshez hanem 30 dkg porcukor kb 3 ek tej nehezen keverhető legyen, bele kakaópor, hogy jó sötét legyen, gázon forralni hogy jól habozzon, tüzről levenni és 20dkg vaj de rendes vaj kicsit hagyni kell hüli hogy ne folyjon nagyon, és mehet a süti tetejére forrovizes késsel huzd szét
szepyke
a felolvasztott csokibevonóhoz mindig keverjetek vagy vajat, vagy olajat, különben amikor visszaszilárdul, olyan lesz mint egy páncél és nem lehet szépen vágni, mert beszakad a torta teteje tőle...
latsia
Vízgőz felett olvassz meg főzőcsokit darabokra törve és 10 dkg csokihoz tegyél 1/2 dl olajat. Keverd el, és öntsd a sütire, meg fog rajta szilárdulni. Itt tanultam az Nlc-n, hibátlan!
dácimami
Az Oetkernek van egy DEKOR nevű csokimáza. Szerintem kapható a nagyobb közértekben (én Sparban vettem, a pudingporok mellett találtam rá véletelnül). Tasakkal együtt forró vízbe kell dobni 5 percre, ezalatt felolvad, ekkor levágod a tasak sarkát, és máris öntheted a tortára. Szép fényes és finom is.
Saját megjegyzés: na ez a Dekor bigyó szerintem nem jó, ugyanis olyan forró lesz a zacsi, hogy nem lehet megtapogatni és kinyomkodni belőle a cuccot (egyébként is sok benne marad, és igen drága). Én saccra csinálom kakaóporból, cukorból és tejből, szóval pontos adatokat nem tudok mondani, ez enyhén ragacsos, nem a megszilárdulós fajta, mint a fentiek.
|