Túros-mazsolás koszorú - Kartika
2006.03.05. 18:39
Túros-mazsolás koszorú (Nők Lapja különszám)
Hozzávalók:
200 g. puha mazsola (én óriásszeműt tettem bele)
100 g cukrozott narancs és citromhéj (én 15 dkg kandirozott backmischungot tettem bele)
150 g hámozott apróra vágott mandula
2 citrom reszelt héja
400 g tehéntúró
1,5 dl tej
1 dl olaj
4 egész tojás
80 g cukor
2 tasak vaniliás cukor
2 citrom reszelt héja
500 g finomliszt
1 tasak sütőpor
2 ek. sárgabarack lekvár
1-2 ek. morzsacukor (diszcukor)
Elkészítés:
A túrot áttörjük, beletesszük a van. cukrot, cukrot és a reszelt citromhéjat, majd a tojásokat és az olajat, jól összedolgozzuk.
A lisztbe beletesszük a sütőport és beleszórjuk a turos masszába. Jól összedolgozzuk ( robotgép dagasztókar)
Ezután beletesszük a kandirozott gyümölcsöt, a mandulát és a mazsolát. Beledolgozzuk. Majd lisztezett munkalapon összegyurjuk és cipot csinálunk belőle. Ezt kettévágjuk és két 60-65 cm hosszú rudat sodrunk belőle. Ezután a rudakat a közepénél keresztben egymásra fektetjük és előbb az egyik, majd a másik irányba a két szárat szorosan összesodorjuk. Kör alapban megformázzuk és a végét összenyomjuk. A sütőben 180 fokon tűprobáig sütjük. (kb 45-55 perc)
Mikor kivettük forró sárgabaracklekvárral kiskanállal megkenjük a tetejét és diszcukorral megszórjuk.
Kartika:
Hasonlít a túros stollenhez, azt is irja hogy 2-3 nap állni kell hagyni hogy összeérjenek az izek.
Én a kenyérsütő gépben kezdtem összekeverni, még a tészta és túróval birkózott, de mikor a többi gyümölcs stb. kellett beletenni akkor már szegény szenvedett, igy kivettem és kézzel gyúrtam össze.
Nekem ez a liszt kevés volt hozzá amit ir, még felvett +20 dkg, de lehet hogy azért mert a kenyérsütőbe kevertem (bár nem hiszem) cukrot is többet tettem bele, 14 dkg. Nekünk igy jó, még igy sem édes.
|