Répatorta - Kartika
2006.03.05. 20:48
Répatorta:
Hozzávalók:
diónyi margarin/vaj
2 ek.+ 30 g zsemlemorzsa
110 g sárgarépa
60-60 g hámozott darált mogyoró-mandula
30 g finomliszt
1/2 kk. sűtőpor
3 tojássárgája
100+50 g cukor
1/2 kk. örölt fahéj
1/4 kk örölt szekfűszeg
1 ek. cseresznyepálinka
1/2-1/2 narancs és citromhéj reszelve
3 tojásfehérje felverve 1 csipet sóval
Diszitéshez: marcipán
csokoládé bevonó v. kakaóval csokimáz
Sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, mogyorót mandulát ledaráljuk.
Lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a reszelt mogyorót-mandulát beletesszük.
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, a fahéjjal, szekfűszeggel és a pálinkával, majd belereszeljük a narancs és citromhéjat. A tojáfehérjét csipet sóval és a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztes keveréket (liszt, mandula-mogyoró, sütőpor) belöntjük a sárgájába, jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét és a répát finom összekeverjük és kizsirozott-morzsával beszórt özgerinc formába tesszük és 180 C fokon tűprobáig sütjük. (kb. 40 perc)
Hagyjuk kihülni.
Utána megcsináljuk a csokoládémázt, ezzel leöntjük. Míg szárad addig elkészítjük a dekoráció répákat.
Megjegyzésem: én mézeskalács füszert tettem bele 2 kk.-al.
Nagyon nagyon finom az ize, a répa nem érződik kellemes, a füszerektől a pálinkától kissé pikáns.
|