Baconos tekercs - Majorkaj
2006.03.05. 21:17
Bazsalikomszószos tekercs bacon szalonnába tekerve
Tészta:Margitka virslis buci tésztája (60 dkg lisztból lesz 24 db)
Töltelék: 2 kis konzerv paradicsompürét egy nagyon pici olivaolajon lepirítottam majd kis vizzel felöntöttem, sóval, borssal, morzsolt bazsalikommal és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítettem. Jó sűrű lett.Nagyon féltem, mert persze a törött borsot addig rakosgattam bele míg csípős nem lett a szósz, de a tészta elvette erejét.
A szokásos 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés majd ismét 20 perc dagasztás után kinyújtottam a tésztát, rákentem a szószt, megszórtam reszelt sajttal, feltekertem, felszeleteltem majd lazán betekertem bacon szalonnába és kivajazott muffinformába tettem. Megkentem vizezett tojássárgájával és a felét megszórtam sajttal.Mikor már a tésztája megsült kb.20 perc, kiraktam egy tepsire, hogy a szalonna is átsüljön egy kicsit és pár percre visszadugtam a sütöbe kb. 5 percre.
E.Margit
Megsütöttem ezt a csigát én is. Ugyanebből a tésztából készült, de a mártás egy kicsit eltért. Ideteszem a tészta receptjét is, hogy ne kelljen keresni, ha valaki szeretné megsütni.
Tészta 24 db-hoz
60 dkg BL 80-as liszt 1 tojás 5 dkg maragrin kb 2,5 dl tej 1 kk cukor 2 kk só késhegynyi aszkorbinsav 2,5 dkg élesztő
Paradicsomszósz 12 db-hoz:
A paradicsomszószhoz egy kevés olivaolajat serpenyőben felhevítettem, rádobtam 3 gerezd lereszelt fokhagymát és szinte rögtön kb 3/4 üvegnyi paradicsompürét és egy kevés vizet. Annyi vízzel engedtem fel, hogy sűrű krém maradjon, majd sóval és kevés édesítőszerrel ízesítettem.
A 1/2 adag tésztát a gépben megdagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam, téglalappá nyújtottam, megkentem a langyosra hűlt paradicsommal, megszórtam kb 15 dkg reszelt, füstölt sajttal, felcsavartam és 12 felé elvágtam. Egyenként az előre szalonnával bélelt, de még előtte olajjal kikent muffinformákba raktam. Kb 40 perc keelsztés után vizezett tojásságrájával lekentem és előmelegített sütőben kb 25 percig sütöttem. A megsült csigákat kivettem a formából és tepsire áttéve visszatettem még kb 5 percre a forró sütőbe, hogy a szalonna is pirosra süljön. Nagyon finom, laktató lett, érdemes kipróbálni.
|