Teljes kiőrlésű búzakenyér - E.Margit
2006.03.06. 00:11
E.Margit receptje
Ezt a receptet Móni kérésére állítottam össze. Ő megsütötte és megírta a véleményét is róla. Remélem majd képet is tud küldeni, akkor azt pótlólag felteszem.
Teljes kiőrlésű búzakenyér:
24 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 24 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 3 ek burgonyapehely
2 kk sikér 1,7 dl kefír 1,6 dl víz (+ annyi, hogy a tészta összeálljon) 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav vagy 1 ek 10%-os ecet 1/4 kocka friss élesztő (szűken mérve)
A burgonyapelyhet azért tenném a kenyérbe, hogy egy kicsit lágyítsa. A sikérből gondolkoztam, hogy mennyit írjak, de végül a 2 kávéskanálnál maradtam, talán nem kellene nagyon megpúpozni, de az egyet kevésnek gondolnám. Az élesztő nagyon rázós dolog. Ennyi fehérliszthez elég lenne 1/5 kocka, de a teljes kiőrlésű liszthez ezt kevésnek gondolom. Itt a különbség 25 gramm, megpróbálhatod ezt elfelezni elsőre. Tehát nem 1,25 dkg-ot teszel bele, hanem 1,12 dkg-ot, ha van digitális mérleged. Ha nincs, akkor maradjon a szűk 1/4 kocka. A folyadék valószínúleg picit kevés, mert a teljes kiőrlésű liszt valamivel több folyadékot vesz fel, mint a fehér. Vigyázz, hogy túl lágy azonban ez a tészta se legyen.
Nos ennyi, ami eszembe jutott. Kíváncsian várom az eredményről a beszámolót, ha megtetszik a recept és megpróbálkozol vele. Garanciát nem merek válallni érte, de szerintem azért biztos ehető lesz.
Szia Margit!
Megsütöttem a csak teljes kiörlésü lisztből készült kenyeremet. Hát teljes sikerről számolhatok be. Még a férjemnek is izlik!! Puha lett, szépen vágható, egy kicsit tömöttebb mint a fehér kenyér.
0,8 dl vizet raktam még hozzá az általad ajánlott mennyiségen kívül, és margarin helyett olívaolajat használtam.
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Üdv, Moni
A képek:
Megsütöttem én is ezt a kenyeret némi változtatással. Tettem egy kevés kovászt bele és módosítottam a liszt összetételén, bár ennek nics jelentősége. Azért ideírom a változtatott receptet:
Teljes kiőrlésű búzakenyér:
38 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza rétesliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tökölybúzaliszt 3 ek burgonyapehely
2 csapott kk sikér 1,7 dl joghurt 2,6 dl víz 1,5 dkg margarin 1 púposabb kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 1,1 dkg friss élesztő
5 dkg rozskovász
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás végére teljesen ellágyult a tészta, de nem tettem hozzá lisztet. Mindenképpen szilikonformában szerettem volna sütni és gondoltam, hogy így talán kevésbé lesz szoros a kész kenyér. Erősen lisztezett felületre borítottam, elfeleztem és formáztam. Eközben elég sok lisztet felvett. Két formában kelesztettem kb 1 órát, majd előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb. 40 percet. Finom, egyáltalán nem "kemény", de természetesen szorosabb jellegű kenyér lett belőle. Ebben a méretben 1-1,5 dkg-os szeletkéket lehet vágni belőle.

|