Amerikai fánk - Imarcsi
2006.03.09. 22:49
Amerikai fánk (a sütőformához voltak a receptek angol nyelven, ezt fordítottuk le)
A mérőeszköz egy joghurtos pohár.
Vaníliás fánk (alaprecept):
2 pohár lisz
1 cs. sütőpor
1/2 teás só
1 pohár cukor (kevésbé édesszájúak fél bögrével is beérik,én ennyit szoktam, de lehet édesítőszer is)
1 pohár tej
1 cs vaníliás cukor, vagy aroma
1 ek. olvasztott (lehűtött) margarin
2 tojás
A sütőt 200 fokra bemelegítjük, a sütőformát ajánlatos kikenni, de lehet muffinsütőben, sőt villámsütiként tepsiben is sütni.
Egyik tálba összekeverjüka cukor kivételével a szárazanyagokat, egy másikbanaelkeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a tejet, olvasztott margarint, majd a szárazanyagokkal összekeverjük. Nem kell „agyonkeverni” elég csupán fakanállal, vagy kézi habverővel.
Ha formába tesszük, akkor azokat félig töltsük, és a meleg sütőben 100 perc alatt készre sütjük.
Változat:
1. Ha 1-2 ek. cirtomlét adunk hozzá és egy kis reszelt citromhéjat máris citromos fánkunk lesz.
2. Különböző fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) használataval illatos fűszeres fánkunk lesz.
Csokis fánk (ez a nagy kedvenc)
2 pohár liszt
1/3 pohár kakópor
1 cs. Sütőpor
½ teás só
1 bögre cukor
1 ek. olvasztott (lehűtött)margarin
1 1/3 pohár tej
2 tojás
|