Kenyér-Tökös–pölyhös rozskenyér (élesztőmentes) - Kenyérke
2006.03.15. 14:05
Tökös–pölyhös rozskenyér (élesztőmentes)-Kenyérke
1750 g kisülve
300 g tökpüré
300 g búzapehely (vásárolt)
60 ml langyos víz
350 g rozsliszt (teljes kiőrlésű)
350 g kenyérliszt
400 g rozskovász (világos rozslisztből)
2 kk. köménymag
1 1/2 kk. só
200 ml langyos víz (szükség szerint több/kevesebb)
A tökpürét előző nap összekevertem a búzapehellyel és a 60 ml langyos vízzel s egy éjszakára puhulni hagytam.
Másnap a többi hozzávalóval jól összedolgozom. A tésztát lefedve, kb. 30 percig pihentettem. Ezután jól átgyúrtam, kivajazott formába tettem s a sütő villanylámpáját bekapcsolva a sütőben több órán át kelesztettem. A tészta tetejét vízporlasztóval nedvesen tartottam.
Amikor a tészta jól megkelt: bő 2-szeresre és a tetején eléggé lyukacsos lett, bőven megszórtam szezámmaggal.
230 fokra felmelegített gőzős sütőbe tettem, ahová 5 percenként vizet porlasztottam a sütő 2 oldalfalára 4-5 alkalommal.
10 perc múlva 200 fokra kapcsoltam a sütőt s további 55 percig sütöttem a kenyeret.
A délelőtt sütött kenyeret este szeleteltem.
Finom, ropogós héjú, enyhén fűszerezett szaftos belsejű kenyér lett, ami felvágottakhoz, sajtokhoz, dzsemekhez, levesekhez, főzelékekhez stb. egyaránt nagyon finom és laktató.
|